Betwiste uitslag VS-verkiezingen groot gevaar voor beurzen

De toenemende kans dat de Amerikaanse verkiezingen uitdraaien op een betwiste uitslag, waarbij het weken tot maanden kan duren voordat definitief duidelijk is wie de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn, kan dramatisch uitpakken voor de financiële markten.

Steen jakobsen saxo
Steen Jakobsen

,,Het grote risico van een betwiste uitslag is nog nauwelijks ingeprijsd op de beurzen, maar zal zeer grote effecten hebben”, zo schrijft Saxo Bank-econoom Steen Jakobsen in de vandaag gepubliceerde Q4 Outlook van Saxo Bank, sinds vorig jaar het moederbedrijf van BinckBank.

Waar Jakobsen de kans op directe winst voor Trump of Biden op respectievelijk 20 en 40 procent inschat, ziet hij op dit moment eveneens liefst 40 procent kans op een onduidelijke of betwiste stembusuitslag.

Volatiliteit en onzekerheid

Jakobsen voorziet in dat geval niet alleen forse dalingen op de aandelenbeurzen, maar vooral wanneer de onzekerheid lang aanhoudt ook een enorme toename van de volatiliteit op de financiële markten. Met daarbij een inzakkende dollar en een run op goud.

Hieronder samengevat de door Saxo Bank verwachte effecten bij de scenario’s die mogelijk zijn na de verkiezingen op 3 november. Daarbij gaat Jakobsen er van uit dat de democraten zeer waarschijnlijk de macht in het Huis van Afgevaardigden houden en bij winst van Biden mogelijk ook controle over de Senaat kunnen krijgen.

Scenario's Amerikaanse verkiezingen

Verkiezingen amerika trump biden

Biden wint (40% kans)

  • Aandelenmarkten omlaag
  • Vooral techsector geraakt
  • Duurzame fondsen in trek
  • Rente omhoog bij fiscaal pakket

    Trump wint (20% kans)

    Relief rally op aandelenmarkten
  • Aanhoudende volatiliteit
  • Toename spanning VS-China
  • Weinig kans op stevig fiscaal pakket

    Betwiste uitslag (40% kans)

    Aandelenmarkten omlaag
  • Hogere volatiliteit
  • Dollar omlaag
  • Goud omhoog

    Volgens Jakobsen vormen de Amerikaanse verkiezingen daarmee het grootste politieke risico in decennia. Niet alleen door de huidige economische situatie plus de toenemende ongelijkheid en sociale onrust, maar ook vanwege de beleidsreactie op de diepe coronacrisis. “Normaal gesproken zou een pandemie of ecologische crisis moeten uitmonden in aanpassing van onze economie, maar in plaats daarvan wordt alles aangegrepen om niet te hoeven veranderen”, aldus Jakobsen, die daarmee wijst op de negatieve rentes en vrijwel oneindige steunmaatregelen van overheden en centrale banken.

    Visie en verandering ontbreekt

    Jakobsen vraagt zich dan ook af of de financiële markten überhaupt blij moeten zijn met winst voor de ene of de andere presidentskandidaat. ,,Het zijn twee oude mannen en allebei hebben ze geen visie op de toekomst” De Saxo Bank-econoom verwacht dan ook geen grote veranderingen nadat definitief duidelijk wordt wie de winnaar van de verkiezingen is. ,,Zowel Trump als Biden zullen enorm veel geld gaan uitgeven, steun zoeken bij de Fed en geen van beide zal grote hervormingen doorvoeren. De rol van de centrale banken blijft daardoor helaas bepalend”, aldus Jakobsen.