VS-verkiezingen: het zal vermoedelijk gelijk opgaan

Door Randeep Somel, Associate Portfolio Manager bij M&G Investments

Randeep somel
Randeep Somel
Een betwiste verkiezingsuitslag zou ongetwijfeld de markten in onzekerheid brengen totdat er een legitieme en officiële winnaar is.

Naarmate de Amerikaanse presidentiële debatten vorderen, mogen kiezers en beleggers zich niet laten afleiden. Maar wie in november in het Witte Huis terechtkomt en hoe de samenstelling van het Congres eruit zal zien, zal zeker het marktsentiment beïnvloeden en de verdere koers van de grootste economie ter wereld bepalen.

Met de retoriek van President Trump over wijdverspreide 'mail-in' stemfraude en de verkiezingsuitslag engageert hij zich niet voor een vreedzame machtsoverdracht. "We zullen zien wat er gebeurt", zegt hij.

Als de stemuitslagen van de swing states te weinig doorwegen, zal de nervositeit toenemen naarmate de beleggers worstelen met de daaruit voortvloeiende beleidsonzekerheid. In de Bush-Gore race van 2000 liet de uitslag in Florida wekenlang op zich wachten door een hertelling. De S&P 500 Index daalde in de maand november met ongeveer 8%. Al Gore won de stemming, maar kwam bij een voorlopige telling in Florida stemmen te kort. Die beslissing ging naar het Hooggerechtshof, dat voor George W. Bush stemde. Medio december van dat jaar gaf Al Gore zich gewonnen.

Door de toename van het aantal 'mail-in'-stemmen dit jaar, die tijd zal vergen om te tellen, is een herhaling van de verkiezingen van 2000 mogelijk. Het recente overlijden van de rechter van het Hooggerechtshof, Ruth Bader Ginsburg, heeft de activisten aan beide zijden van de politieke scheidslijn geprikkeld. Het lijkt er weliswaar op dat Trump genoeg Republikeinen aan zijn kant heeft om in de senaat de stemming over zijn kandidaat, rechter Amy Coney Barrett, te vervroegen en te bevestigen. Maar als dat niet lukt, dan is de inzet bij de verkiezingen van november nog groter.

Als er aanwijzingen zijn voor kiesfraude, kan elke kandidaat weigeren de uitslag te accepteren en kan het Hooggerechtshof van de VS een beslissing nemen over de verkiezing, zoals dat in 2000 het geval was. Dit zal sterk gepolitiseerd worden. Hoewel de inauguratie van de volgende Amerikaanse president pas op 20 januari 2021 zal plaatsvinden (zodat er tijd is om dergelijke kwesties op te lossen), zou een betwiste uitslag ongetwijfeld onzekerheid op de markten veroorzaken totdat er een legitieme en officiële winnaar is.