Vooruitgang naar de verwezenlijking van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN "aanzienlijk vertraagd door Covid-19"

M&G, de toonaangevende internationale vermogensbeheerder, stelt in een rapport vast dat COVID-19 de wereldwijde vooruitgang in de richting van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN ("SDG's - Sustainable Development Goals"), vijf jaar na hun lancering, aanzienlijk heeft vertraagd. De SDG's zijn een wereldwijde oproep om actie te ondernemen om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen tegen 2030 van vrede en welvaart kunnen genieten.

Het ''SDG Reckoner'-rapport van M&G bekijkt de jongste beoordeling van de SDG’s door de VN vanuit het perspectief van een impactbelegger. Het rapport analyseert of de wereld op schema ligt, achterloopt of zelfs voorloopt op schema wat betreft de algemene vooruitgang in de richting van elk van de 17 doelstellingen, en de rol die de COVID-19-pandemie heeft gespeeld om die vooruitgang te helpen of te belemmeren.

De belangrijkste bevindingen van het 'SDG Reckoner' rapport van M&G’s Positive Impact team zijn:

  • In totaal lopen 12 van de 17 SDG’s wezenlijk achter op schema om de deadline van 2030 te halen.
  • Bij 10 van de 17 SDG's is de vooruitgang door de pandemie duidelijk vertraagd.Vooral de sociaal-economische doelstellingen worden het meest beïnvloed. Met name zijn volgens de VN in 2020 meer dan 71 miljoen mensen in extreme armoede terechtgekomen, waardoor de extreme armoede in de wereld voor het eerst in decennia is toegenomen.
  • COVID-19 heeft een zekere positieve invloed gehad op de vooruitgang van vijf van de SDG's, waaronder betaalbare en schone energie en duurzame steden en gemeenschappen.