Robeco: Arbeidsmarkt VS zwaarder getroffen, kans op dubbel dip groeit

Aanhoudende zwakte op de arbeidsmarkten over de hele wereld, en vooral in de VS, zit een V-vormig herstel in de weg en kan uiteindelijk leiden tot een scenario met dubbele dip, waarin zich opnieuw een recessie voordoet. Dat schrijft multi-assetbelegger Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco.

Blokland: “Het idee van een K-vormig herstel, waarbij sommige economische segmenten snel terrein winnen dat verloren was gegaan op het hoogtepunt van de Covid-19-uitbraak en andere niet, is mainstream geworden. En het meest ingrijpende voorbeeld van een gebied dat zich niet snel zal herstellen, is de arbeidsmarkt. In feite kan het vanaf hier zelfs erger worden. Zo blijft het aantal blijvende banenverlies in de VS toenemen.

De grafiek van vandaag, op basis van de welzijnsenquête van de Federal Reserve van juli, toont aan dat vergeleken met april minder mensen verwachten terug te keren naar hun huidige of een andere baan. Aanhoudende zwakte op de arbeidsmarkten over de hele wereld, en vooral in de VS, verhindert een volledig V-vormig herstel en zou uiteindelijk kunnen leiden tot een scenario met dubbele dip, waarin zich opnieuw een recessie voordoet.”