AXA IM: Europese lockdowns verankeren 90%-economie

Met de tweede golf aan covid-19-besmettingen gaan sommige Europese regio’s weer gedeeltelijk op slot. De nieuwe lockdowns zullen gerichter zijn dan die van de eerste golf en bepaalde bedrijfstakken langer dan eerder aangenomen aantasten.

Dit stelt hoofdeconoom Gilles Moëc in een column op de site van AXA Investment Managers. ‘Scholen blijven open en pendelen naar het werk is nog steeds mogelijk. Dit duidt op de verankering van een “economie van 90%”: de meeste sectoren kunnen redelijk normaal functioneren en gaan dus door met hun herstel, maar bedrijfstakken zoals horeca worden veel langer aangetast dan aan het begin van de zomer verwacht.’

Moëc ziet de economie niet direct terug in recessie glijden, maar ook deze situatie creëert beleidsuitdagingen. Enkele van de buitengewone steunmaatregelen die afgelopen voorjaar zijn ingevoerd en die de regeringen dit najaar wilden afbouwen, zullen waarschijnlijk moeten worden verlengd. Frankrijk verlengde al de looptijd van zijn belangrijkste deeltijdwerkloosheidsregeling, wijst hij.

Intussen ziet de AXA-econoom de ECB terugkomen op de havik-achtige woorden van Christine Lagarde op de persconferentie na het vorige rentebesluit. De Financial Times wist te melden dat een herziening van het Pandemic Emergency Purchasing Program (PEPP) op handen is, wat zou kunnen leiden tot de uitbreiding van de ‘gewone’ QE-programma’s. Moëc noemt dit verrassend, maar ziet zich ook gesterkt in zijn oproep aan de ECB in december meer te doen.