Pimco: Staatsobligaties opkomende markten aantrekkelijk door langdurige monetaire steun

Staatsobligaties uit opkomende markten in lokale valuta zijn door voorlopig aanhoudende monetaire steun en stimulerende begrotingsmaatregelen momenteel een van de meest aantrekkelijke beleggingscategorieën. Volgens ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco renderen beleggingen uit opkomende markten bovendien sterk als de wereldwijde activiteit onder het gemiddelde ligt, maar wel stijgt.

Dat schrijven Pramol Dhawan, hoofd Emerging Markets, portfoliomanager Vinicius Silva en strateeg Gene Frieda, allen verbonden aan Pimco, in de meest recente Viewpoints, getiteld Emerging Markets Asset Allocation: Opportunities in a Time of Uncertainty.

Binnen opkomende markten geven zij de voorkeur aan staatsobligaties in lokale valuta. Deze categorie biedt het hoogste voor risico gecorrigeerde rendement. Met name categorieën die een hoge blootstelling hebben aan het versoepelingsbeleid van de Fed zijn interessant, stelt Pimco. Meer specifiek richt Pimco zich op landen waar de rentecurves steil zijn, als gevolg van grote financieringsbehoeften of waar naar verwachting het beleid sneller normaliseert. Mexico, Rusland en China voldoen aan die voorwaarden.

Pimco is voorzichtiger ten aanzien van valuta van opkomende landen, waarin het een neutrale positie heeft. ‘Waarderingen zijn weliswaar aantrekkelijker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het wereldwijde herstel zal zich verder moeten verbreden en verdiepen om de huidige uitdagingen van historisch lage carry en hoge volatiliteit het hoofd te bieden’, schrijven de Pimco-specialisten.

Ook aandelen uit opkomende markten zijn, net als in de rest van de wereld, duur, oordeelt Pimco. ‘Door het ongelijke karakter van het herstel vinden wij het bovendien te vroeg om positiever te zijn over de meer groeigevoelige beleggingscategorieën.’