DWS: Duurzame bedrijven outperformen ook tijdens corona

Klimaatverandering blijft een groot onderwerp voor beleggers. Extreme weersomstandigheden kunnen voor grote financiële verliezen zorgen en in de koolstofarme wereldeconomie die op ons afkomt, kunnen assets in waarde dalen. Maar klimaatverandering biedt ook interessante beleggingskansen in diverse sectoren van de economie, blijkt uit de Grafiek van de Week van vermogensbeheerder DWS.

DWS gebruikt zijn Climate-Transition-Risk-rating (CTR) om de risico’s en kansen te meten die de transitie naar een CO2-arme economie biedt. De rating van A tot F komt tot stand door de laatste klimaatrisico-cijfers van MSCI, ISS-ESG en Morningstar Sustainalytics te combineren en te onderzoeken.

Met de CTR-rating kijkt de vermogensbeheerder naar bedrijven voor wie klimaatveranderingen kansen biedt (CTR-leiders) en vergelijkt deze met de bedrijven voor wie het een risico inhoudt (CTR-achterblijvers). Zoals te zien in de Grafiek van de Week lopen de prestaties van deze twee groepen erg uiteen: waar de leiders in 2020 41% beter presteerden dan de MSCI AC World Index, lieten de achterblijvers een underperformance zien van 22%.

Klimaatrisico’s verschillen per industrie. De koplopers zien we vooral terug in consumptiegoederen (29%), industriële bedrijven (25%) en de IT (38%). Producten die in deze respectievelijke industrieën veel bijdragen aan klimaatoplossingen zijn elektronische voertuigen, elektrische apparatuur en bouwmateriaal en IT-producten. De grootste achterblijvers zijn energie (45%), ruwe grondstoffen (22%) en nutsbedrijven (22%) – met als tekenende voorbeelden de winning van olie, metaal en kolen.

Hoewel de goede prestaties van de CTR-leiders niet enkel zijn toe te schrijven aan ESG-factoren, blijkt wel dat aandelen met een hoge CTR-rating midden in de pandemie bovengemiddeld presteerden. “ESG-kwaliteit blijft een belangrijke factor voor beleggers en performance, ongeacht het bedrijf of de sector”, zegt Petra Pflaum, CIO duurzaam beleggen bij DWS. “Door het implementeren van ESG-data in onze financiële analyses zijn we in staat om de ware ESG-leiders en -achterblijvers te identificeren en zo optimaal te profiteren van beleggingskansen, terwijl we de risico’s laag houden. Die balans is zeker in deze hypervolatiele tijden belangrijker dan ooit.”

Msci world koersen