LGIM: Groei wereldeconomie komende zes maanden veel trager

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) verwacht de komende zes maanden een veel tragere groei van de mondiale economie. Als volgend jaar een coronavaccin voorhanden is, trekt de economische groei weer aan, schrijft Head of Economics Tim Drayson van LGIM.

Vanaf het begin van de coronacrisis hield LGIM rekening met drie mogelijke scenario's: het eerste en meest optimistische scenario betekende een sterk herstel, het tweede is een scenario met economische littekens en het derde - en minst waarschijnlijke - een scenario met aanhoudende economische malaise.

Volgens Drayson is nu duidelijk dat de weg naar economisch herstel ergens tussen het eerste en tweede scenario ligt. “We verwachten dat het virus de rest van het jaar zal blijven circuleren”, betoogt de econoom. “De herfst vormt een uitdaging, omdat mensen weer naar binnen gaan en dit kan enkele aanvullende beperkingen vereisen, zoals het sluiten van restaurants en bars.”

De Britse vermogensbeheerder houdt er bovendien rekening mee dat nu de scholen weer zijn begonnen, er lokaal virusuitbraken plaatsvinden. “Verschillende scholen zullen waarschijnlijk gedwongen worden weer te sluiten. Dit kan gevolgen hebben voor de arbeidsparticipatie, omdat sommige ouders zich zullen moeten concentreren op kinderopvang.”

Het gevolg is volgens Drayson dat het wereldwijde herstel doorzet, zij het in een veel trager tempo en met aanhoudend hoge werkloosheid in 2021. “Er zullen permanente littekens ontstaan door bedrijven die gedwongen worden te sluiten, waardoor de productie tegen eind 2021 ongeveer 3% onder de pre-virustrend ligt.”

Voorspelling wereldeconomie

Macro economie 2020