Ethenea: De wereldwijde recessie komt eraan, liquiditeit is aan de orde

In veel opzichten laat het coronavirus zijn sporen na. Het openbare leven, de economie en de kapitaalmarkten zijn allemaal zwaar getroffen. "Op dit moment zien we een spreekwoordelijke Zwarte Zwaan met alle gevolgen van dien", zegt Michael Blümke, één van de Lead Portfolio Managers van Ethna-AKTIV, het vlaggenschipfonds van Ethenea. De economische gevolgen van de wereldwijde verspreiding van het virus en de maatregelen die genomen zijn om het virus in te perken, laten er weinig twijfel over bestaan dat een wereldwijde recessie niet langer waarschijnlijk is, maar wel zeker.

Michaelblumke
Michael Blümke
Volgens Blümke is het coronavirus zelf niet verantwoordelijk voor de verslechtering van de economische situatie - het zijn de tegenmaatregelen die tot nu toe zijn genomen: "Het is noodzakelijk dat monetaire maatregelen worden gevolgd door stimuleringspakketten van de overheid. Hoewel deze pas na verloop van tijd effect zullen hebben, zou een duidelijke verbintenis in dit verband voldoende kunnen zijn om de kapitaalmarkten tot rust te brengen. Tot die tijd verwachten we dat de risicovolle activa zeer volatiel zullen blijven.

We zullen ook deze crisissituatie overleven

Er is echter niet alleen veel beweging: in de huidige marktsituatie zijn alle beleggers hun posities in alle activaklassen drastisch aan het afbouwen. "We hebben momenteel te maken met een deleveraging-proces. Ongeacht om welke activa het gaat, alles wordt verkocht. We hebben in 2008 dezelfde fase doorlopen en het komt weer terug", zegt Luca Pesarini, één van de Lead Portfolio Managers van Ethna-AKTIV en voorzitter van de Raad van Bestuur van Ethenea.

Toch is Pesarini ervan overtuigd dat hij, net als tijdens de financiële crisis, door deze moeilijke fase zal kunnen navigeren dankzij een zorgvuldig geplande positionering: "Bij ETHENEA hebben we de financiële crisis met beperkte verliezen doorstaan en we zullen ook deze crisissituatie overleven. We willen onze liquiditeit behouden, we zullen defensief blijven en geen onnodige risico's nemen. Een gedwongen liquidatie is voor ons echter uitgesloten - dit is niet bevorderlijk voor de aandelen- en obligatiekoersen".

Focus op obligaties van hoge kwaliteit

Lucapesarini
Luca Pesarini
In het Ethna-AKTIV fonds richten Blümke en Pesarini zich momenteel op een goed gepositioneerde portefeuille met een focus op obligaties van hoge kwaliteit. Hoewel in de afgelopen weken zelfs veilige havens zoals staatsobligaties en goud zijn verkocht, zou dit volgens de experts een tijdelijk effect moeten zijn dat wordt teruggedraaid. "Het is nu niet het juiste moment om terug te keren naar risicodragende activa. Zodra er verdere maatregelen worden genomen en een herstel van de kredietmarkt zichtbaar wordt, kunnen we onze aandelenblootstelling via onze derivaten snel weer opbouwen", aldus Blümke.

Op dit moment zijn er meer kansen op het gebied van rentemanagement en nog meer op het gebied van valuta. De Amerikaanse dollar en de Zwitserse frank zijn op dat vlak aantrekkelijk. "Vooral de Amerikaanse dollar heeft de afgelopen dagen bewezen een veilige haven te zijn. Wij zien hier nog meer opwaarts potentieel en zullen overwogen blijven in US-dollar", zegt Pesarini.