Ostrum: Productiedip China toont wat eurozone te wachten staat

De sterke terugval van de Chinese industriële productie laat zien wat de industrie in de eurozone de komende tijd te wachten staat, stelt hoofdeconoom Philippe Waechter van Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis Investment Managers.

Uit de nieuwste cijfers over de Chinese economie blijkt dat de productie in februari met 13,5% is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit is een duidelijke trendbreuk en illustreert de omvang van de economische terugval in het eerste kwartaal, aldus de econoom.

Het maakt de situatie erger dan ten tijde van de financiële crisis meer dan tien jaar geleden. Waechter: ‘In 2008/2009 was het [productievolume] tijdens de financiële crisis niet afgenomen. Het was in een jaar tijd vertraagd tot 5% groei.’

Het is ook opmaat voor de impact die de epidemie kan hebben op de eurozone. Het op slot gaan van Italië, Spanje en Frankrijk zal een vergelijkbaar effect hebben, voorziet de Ostrum-econoom.

De keuze van landen als Duitsland en Nederland voor een beleid van ‘collectieve immuniteit’ en niet in totale ‘lockdown’ te gaan, heeft het risico ‘eenvoudigweg de neergang in de eurozone te verlengen’, aldus de Fransman.

Industrieleproductiechina