State Street’s Chart of the Week – Weinig tekenen van paniek

Hieronder de 'Chart of the Week' van State Street Global Markets

Weinig tekenen van paniek USD-Asia Future Volatility

“Sinds het nieuws over het coronavirus voor het eerst een massapubliek bereikte en er regionale quarantaines werden ingesteld, hebben de FX-optiemarkten gereageerd door de grotere onzekerheid in te prijzen, maar, enigszins verrassend, slechts in bescheiden mate*. Wij leiden hieruit af dat de markten een krachtige beleidsreactie verwachten op een groeivertraging, waardoor de toekomstige volatiliteit wordt beperkt. China heeft al een pakket verruimingsmaatregelen aangekondigd die voldoende lijken om een dramatische verschuiving in de impliciete volatiliteit te voorkomen. Of deze inspanningen op de langere termijn ook voldoende en succesvol zijn, moet echter nog blijken. Als bescherming tegen een verslechtering van de wereldwijde groei of risicovooruitzichten gewenst is, bieden de volatiliteitsmarkten nog steeds tal van aantrekkelijke mogelijkheden.

Ondanks zwakte op de aandelenmarkt na een stijging van het aantal gerapporteerde gevallen van het coronavirus, is de impliciete volatiliteit van de Aziatische valuta's eigenlijk gedaald sinds het begin van de week. Het is niet duidelijk waarom het nieuws zo'n bescheiden effect heeft op het risicosentiment en de volatiliteit. Er zijn vragen gesteld rond de dataset van gerapporteerde gevallen van het Coronavirus sinds het nieuws over het virus voor het eerst verscheen, dus grote herzieningen zijn misschien niet zo verrassend gezien deze scepsis. Zolang de huidige sprong in ziektegevallen en sterfgevallen een eenmalige niveauverschuiving vertegenwoordigen en de dagelijkse groei in gevallen en sterfgevallen hun dalingen hervatten, zullen de markten waarschijnlijk elders op zoek gaan naar aanwijzingen.”


Volatiliteitscurve

*Om dit aan te tonen, hebben we een gemiddelde impliciete volatiliteit van de Amerikaanse dollar naar de China Offshore Spot (CNH), Taiwan Dollar (TWD), Singapore Dollar (SGD), Zuid-Koreaanse Won (KRW), Thaise Baht (THB) en Indonesische Rupiah (IDR) genomen, in elk van de vijf punten op een volatiliteitscurve.