Capital Group: Vijf overwegingen bij Amerikaanse aandelen en obligaties in 2020

Zijn Amerikaanse aandelen en obligaties een goed idee in 2020? Vermogensbeheerder Capital Group geeft zijn beschouwing op het macro-economische en politieke landschap in ‘Five investment questions for 2020’.

Heropleving Amerikaanse economie

Recessies zijn moeilijk te voorspellen, maar het soepele monetair beleid en de sterke consument zouden de Amerikaanse economie in 2020 op een groeipad moeten houden. “Het duurt een tijdje voordat het monetaire beleid effect heeft”, geeft econoom Darrell Spence aan. “Maar de woningmarkt geeft al een aantal positieve signalen. Gezien de lage rente en de sterke Amerikaanse consument verwacht ik in 2020 een heropleving van de economie, afgezien van een onverwachte schok.”

Voorverkiezingen negeren

Voor de prestaties van Amerikaanse aandelen maakt het niet uit wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, op voorwaarde dat beleggers naar de lange termijn kijken, en de volatiliteit van de voorverkiezingen negeren. “Amerikaanse presidenten krijgen te veel eer, maar ook te veel schuld, voor de gezondheid van de Amerikaanse economie en de financiële markten”, aldus Darrell Spence.

Wereldwijde diversificatie

Zelfs als de Amerikaanse aandelenmarkt toonaangevend blijft, is een wereldwijde diversificatie belangrijk om dat veel van de best presterende aandelen zich elk jaar buiten de VS bevinden. “Beleggers moeten de wereld als één globale markt zien”, zegt portefeuillebeheerder Rob Lovelace. “De locatie van een hoofdkantoor is geen goede proxy voor waar een bedrijf zaken doet. Veel Europese bedrijven bijvoorbeeld zijn bijzonder actief in de VS of China. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar waar bedrijven hun inkomsten genereren.”

Goed geleide multinationals

Slimme bedrijven vinden altijd een manier om te gedijen, zelfs in een minder gunstig handelsklimaat. De voorbije 15 jaar hebben verschillende multinationals het beter gedaan dan de bredere aandelenmarkten en zich tegelijk aangepast aan steeds veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld via een multilokale aanpak. Kortetermijnvolatiliteit kan daarom een kans zijn voor langetermijnbeleggers.

Geen negatieve rentes in de VS Nu de Fed de rente ongewijzigd laat en de economische groeivooruitzichten opklaren, is het onwaarschijnlijk dat de VS snel negatieve rentes zullen kennen. “Naar mijn mening is er een minieme kans op negatieve rentes in de VS de komende jaren”, zegt Tim Ng, specialist vastrentende beleggingen. “Het is waarschijnlijker dat de Fed haar draaiboek van vorige financiële crises zou volgen: de rente geleidelijk aan verlagen tot nul, met renteprognoses als extra hulpmiddel en obligaties kopen.”