AXA IM: Outlook 2020 voorzichtig optimistisch

Accomoderend monetair beleid en andere beleidsinitiatieven hebben de kans op stagnatie van de ontwikkelde economieën in 2020 verkleind en daarmee de kans op een ‘bear market’, stelt Chris Iggo, CIO Core Investments van AXA Investment Managers, in zijn voorwoord bij de outlook voor komend jaar van de Franse assetmanager.
Chrisiggo
Chris Iggo

Een bear market, ofwel een langere daling van aandelenkoersen vaak gepaard gaand met recessie, ziet de CIO als een ‘staartrisico’. In zijn basisscenario stijgen de koersen komend jaar, al zal het vrijwel zeker minder uitbundig zijn dan afgelopen jaar.

Al twee jaar waren beleggers bang dat een groeivertraging zou omslaan in het eind van de economische cyclus en een typische recessie. Maar deze nervositeit is in de laatste maanden afgenomen, observeert de multi-asset strateeg. En dat gaf de koersen een positieve impuls.

‘Monetair beleid en afnemende economische onzekerheid, kunnen de al lang gerekte economische cyclus nog voorbij 2020 laten voortduren’, aldus Iggo. ‘Maar ons optimisme is getemperd en het zal moeilijk zijn de rendementen van 2019 in zowel aandelen als obligaties te evenaren.’

Waarderingen lijken op meerdere terreinen hoog – kapitaalmarktrentes zijn lager dan aan het begin van 2019, terwijl aandelenkoersen een stuk hoger staan. Als er toch een economische omslag komt, dan zal het volgens Iggo waarschijnlijk negatief zijn. Al zijn er zeker zaken die tot opluchting kunnen leiden, zoals positieve wendingen ten aanzien van Brexit en handel, voegt hij toe.