LGIM: Niet importtarieven VS, maar Chinese consument oorzaak van groeivertraging China

Niet president Trumps importtarieven, maar de Chinese consument is de belangrijkste oorzaak achter de economische groeivertraging van China. Dat concludeert Global Emerging Market-econoom Erik Lueth van vermogensbeheer Legal & General Investment Management (LGIM).

Sinds Trump medio 2018 begon met het invoeren van tarieven, heeft de handel in feite een positieve bijdrage geleverd aan de groei van het bbp van China. “De Chinese export is verzwakt, maar niet meer dan die van andere landen die geen importtarieven kregen opgelegd”, schetst Lueth. “Met andere woorden, er was een wereldwijde vertraging. Wat nog belangrijker is voor China, de import van het land verzwakte in grotere mate dan de export, wat leidde tot een positieve groei-bijdrage van de netto-export (export min import).

Volgens Lueth liggen de niet-aflatende inspanningen door de Chinese autoriteiten om het financiële systeem van risico’s te ontdoen ten grondslag aan de krimp in kredietverstrekking. Die heeft ook de Chinese consument hard geraakt. Bovendien liepen enkele stimuleringsregelingen af en werden emissiestandaarden aangescherpt, waardoor ook het aantal autoverkopen met 16% daalde.

De importtarieven die de VS hebben opgetrokken voor producten uit China, zijn lang niet zo schadelijk voor de Chinese economie als gedacht, concludeert de LGIM-econoom. De Chinese export lijdt slechts beperkt onder de Amerikaanse importtarieven omdat een deel ervan wordt weerlegd naar andere landen als Vietnam en Taiwan, van waaruit de goederen alsnog naar de VS worden verzonden.