Experts blijven somber, maar minder volgens enquête Van Zeijl

Vorige maand waren de experts heel erg somber. Je kan zeggen dat ze gelijk hebben gehad, maar het was wel een heel klein minnetje; -0,6%. Dat komt overigens vooral omdat de grote jongens, zoals, Philips, Unilever, Heineken en Royal Dutch Shell een daling hebben laten zien. Het gemiddelde aandeel is in oktober met 1,1% gestegen en ook de midkap liet een duidelijke plus zien (+2,9%). Vooral semiconductors en onroerend goed deden het daar goed.

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl
Voor november zijn de experts een stuk minder somberder geworden. De reden die daar voor wordt aangegeven is dat er nu een Brexit deal is. De kans op een harde Brexit is niet weg, maar zeker een stuk kleiner geworden. Ook de kans op een trade deal is gegroeid. Alleen Is er geen bijeenkomst in Chili waar de handtekening gezet kan worden.

Aexbeleggen

Lange termijn: neutraal

Voor de lange termijn heeft men zelfs de somberheid laten varen. Het aantal pessimisten en optimisten is precies in evenwicht. De laatste keer dat men optimistisch voor de langere termijn was, was in februari van dit jaar.

Beleggenaex

Wat zijn de triggers van een eventuele eindejaarsrally?

De speciale vraag ging deze maand over de eindejaar rally. Wat zou de trigger kunnen zijn voor een dergelijke rally? Dit is een enigszins sturende vraag natuurlijk, vandaar dat er ook een keuze was, dat er helemaal geen eindejaarsrally zou komen.

De precieze vraag was:

Als er een eindejaarsrally komt, wat zal dan de trigger zijn?

 • Uitbodeming van de economische vooruitzichten
 • Handelsakkoord tussen China en de US
 • Beter dan verwachte winsten
 • Geen, er komt geen eindejaarsrally

  Een handelaar meldde dat de eindejaarsrally alleen maar komt door de lege markten. Veel beleggers mogen niet meer beleggen en de standaard instroom in beleggingsfondsen zorgt dan voor een grotere opwaartse beweging in de koersen.

  Eindejaarsrally

  36% zegt dat er helemaal geen eindejaarsrally komt. 25% denkt dat er komt door het uitbodemen van de economische verwachtingen, 33% door een handelsakkoord. 6% denkt dat de trigger een winstsurprise is.

  Keuzes weer goed

  De experts hadden hoog ingezet op ABNAMRO. Ze vonden de negatieve koersreactie als gevolg van een eventuele boet door DNB te groot. En dat aandeel liet inderdaad een mooie performance zien +3,2%. Maar het fictieve long/short fonds is vooral gered door de koerssprong van Galapagos. Het long/short fonds steeg met 0,6%. De IEX lezers lieten ook een dergelijk resultaat zien. Daar staat de teller op +0,7%. Ook zij hadden Galapagos bij hun toppers staan.

  Aexaandelen

  Heineken en ASML de toppers voor november

  Voor de komende maand zoeken de experts het in de veilige namen en de financials. De floppers zijn vooral bevolkt met wat cyclische namen. EN Galapagos. Men vindt het aandeel wel erg hard gestegen. Aalberts staat bij de floppers bovenaan. Dat aandeel staat niet zo vaak inde lijsten. Sowieso niet. Waarschijnlijk om dat het niet echt top of mind is.

  Beursaex

  Er deden deze maand 56 experts aan de enquête mee.