BlackRock: Focus op obligaties uit opkomende markten

Obligaties uit opkomende markten (EMD) doen het goed en zelfs beter dan obligaties uit ontwikkelde markten. Het bedaren van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is de voornaamste aanjager van deze opleving. Ook factoren als de waarschijnlijke renteverlaging van de Fed deze week kunnen een positief effect hebben op EMD, schrijven experts van het BlackRock Investment Institute in hun wekelijkse marktcommentaar. Kort samengevat:

“Obligatierendementen blijven over het algemeen op een historisch laag niveau door onder meer het versoepelende beleid van centrale banken, die wereldwijd de rente hebben verlaagd. Dit jaar hebben EM-obligaties in zowel harde valuta's (voornamelijk Amerikaanse dollars) als lokale valuta’s sterke rendementen opgeleverd. BlackRock geeft de voorkeur aan obligaties uit opkomende markten die worden uitgegeven in lokale valuta. Een reden hiervoor is dat deze obligaties meer ruimte bieden voor het behalen van rendement voor de rest van 2019.

Het versoepelende beleid van de Amerikaanse Fed heeft ervoor gezorgd dat lokale valuta’s van opkomende markten zich hebben hersteld ten opzichte van de Amerikaanse dollar, een trend die zich waarschijnlijk zal doorzetten op de korte termijn. BlackRock verwacht dat de Fed deze week de rente opnieuw verlaagt en mogelijk volgend jaar nog een keer, in een poging de economische vertraging af te wenden. Maar ook de recente kapitaalinjecties op de geldmarkten hebben voor een verzwakking van de dollar gezorgd. Hoewel de productievertraging in Azië een negatieve invloed heeft op de economische groei van de opkomende markten, blijft de consumentensector daar sterk. Mede hierdoor acht BlackRock de kans op een vertraging of recessie in opkomende markten klein. Ook het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de opkomende markten in 2020 gaan groeien, een visie waar BlackRock zich bij aansluit.

BlackRock geeft de voorkeur aan EMD’s in lokale valuta’s zonder blootstelling aan China, omdat daar de groei verder kan vertragen door de handelsspanningen. Interessanter zijn obligaties uit Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië en Mexico, en landen die niet rechtsreeks last hebben van de spanningen tussen de VS en China, zoals India. Onderzoek wijst uit dat handelsonzekerheid in het verleden steeds heeft geleid tot risicovolle ontwikkelingen voor aandelen en tot een verhoogde vraag naar staatobligaties van ontwikkelde landen. Handelsspanningen hebben de grootste weerslag op de meeste Aziatische economieën vanwege hun verbinding met China.

Deze visie op EMD’s omvat bepaalde risico’s. Zo wordt er geen rekening gehouden met een significant sterkere Amerikaanse dollar. BlackRock gaat ervan uit dat de Amerikaanse dollar op het huidige niveau blijft in 2020. Dit komt doordat de renteverlagingen van de Fed nog steeds buitensporig lijken. Geopolitieke hotspots vormen een voortdurend risico voor opkomende markten. Tot nu toe hebben deze markten relatief weinig last gehad van de conflicten in het Midden-Oosten, Turkije en een economische crisis in Argentinië, maar dit kan snel veranderen, afhankelijk van hoe deze scenario’s zich verder ontwikkelen."