Invesco: Aandelenmarkt VS herstelt doorgaans snel na impeachment

Aandelenmarkten in de VS herstellen doorgaans redelijk snel van scherpe koersdalingen, veroorzaakt door onzekere perioden zoals procedures rondom presidentsafzettingen. Dat concludeert Brian Levitt, Global Market-strateeg bij asset manager Invesco.

De Democraten zijn een formeel onderzoek gestart naar een afzettingsprocedure tegen president Trump. Dit kan voor beleggers aanleiding zijn om aandelenposities af te bouwen. Markten houden immers niet van onzekerheid, stelt Levitt. “Het goede nieuws is echter dat politieke verrassingen op de korte termijn implicaties oplevert, maar op de lange termijn slechts een ‘korte interruptie’ vormen’.

De marktstrateeg van Invesco baseert zich hierbij op twee vergelijkbare perioden uit het verleden: de afzettingsprocedures rondom presidenten Richard Nixon en Bill Clinton. Deze schandalen, benadrukt Levitt, illustreren de veerkracht van financiële markten tegen intriges in Washington.

In het geval van de afzettingsprocedure van president Nixon was hoge en almaar stijgende inflatie de reden waardoor koersen daalden. In de maand na de zogenaamde 'Saturday Night Massacre', waarin Nixon beval speciaal aanklager Archibald Cox te ontslaan, daalde de Amerikaanse aandelenmarkt S&P 500-index met meer dan 10%. Tegen de tijd dat Nixon bijna een jaar later aftrad, waren de Amerikaanse aandelen gedaald met 26%, en uiteindelijk met 39% op het laagste niveau.

Echter, het cumulatieve rendement van de Amerikaanse aandelen vanaf het begin van Nixons tweede termijn tot de dag dat president Gerald Ford, de opvolger van Nixon, in januari 1977 zijn ambt verliet, was +15%. “Niet geweldig, maar geen ramp”, stelt Levitt.

Ten tijde van Clintons impeachmentprocedure was de inflatie gematigd, voerde de Fed een verruimend monetair beleid en betaalden beleggers een veelvoud van de waarde van aandelen om voor te sorteren op een potentiële groeimarkt. In de dagen na Clintons bekentenis, daalden aandelenkoersen met 21%, maar toen het Huis van Afgevaardigden tot een impeachment besloot, hadden aandelenkoersen zich al ruimschoots hersteld. Sterker, de opgetelde koerswinst gedurende Clintons tweede termijn (1997-2001) bedroeg 82%.

Levitt raadt beleggers dan ook aan om vast te houden aan het grote macro-verhaal, en krantenkoppen te negeren. “Het is heel belangrijk om een plan te hebben en je eraan te houden. Als je op de vrijdag voor de Saturday Night Massacre $100.000 in de S&P 500 Index had belegd, zou het eind 1974 $ 66.000 waard zijn. Tegen de tijd dat Clinton werd afgezet, zou het $ 2,6 miljoen waard zijn, en vandaag de dag $10,4 miljoen.”