ASI: Markten hopen op nieuwe ECB-bazooka

De ECB zal morgen het beleid versoepelen, dat is wel zeker. Maar de omvang en de samenstelling van de maatregelen staan nog ter discussie, zegt Paul Diggle, econoom bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

“Tijdens zijn een na laatste ECB-vergadering kan Draghi mogelijk nog een laatste grote verrassing uit zijn hoed toveren, bestaande uit een renteverlaging van 20 basispunten, een belofte dat de rentes nog langer laag blijven en de start van een nieuw opkoopprogramma. Gezien de chronisch lage inflatie, de recessie in de industrie en de escalerende handelsoorlog zouden de markten zo’n bazooka met open armen verwelkomen.”

“Maar na toespraken in de afgelopen weken van de voorzitters van de Duitse, Nederlandse en zelfs de Franse centrale bank, groeit de kans dat Draghi beknot raakt in zijn pogingen om het monetaire beleid te versoepelen. Misschien wordt hij beperkt tot een renteverlaging van slechts 10 basispunten of een gedeeltelijke uitvoering van QE. Dat zou de markten waarschijnlijk teleurstellen, waarna zowel aandelen als obligaties van de hand worden gedaan.”

“Het bredere plaatje is dat het wapenarsenaal om de vertraging van de Europese en wereldwijde economische groei tegen te gaan, niet oneindig is. Gecoördineerd begrotingsbeleid is ook nodig. Daarover bestaat er nog steeds geen consensus in Europa - maar de Duitsers hebben de afgelopen weken in ieder geval meer openlijk over de mogelijkheid gesproken.”