DWS: America first, of toch niet?

Amerikaanse aandelen noteren nu twee keer zo hoog als voor de financiële crisis. Maar, voor aandelen uit de rest van de wereld geldt, als ze worden berekend in Amerikaanse dollars, dat ze nog steeds onder hun niveau van voor januari 2008 worden verhandeld.

Thomas Bucher, aandelenstrateeg bij vermogensbeheerder DWS, analyseert deze kloof door te kijken naar de aanzienlijk sterkere winstgroei van Amerikaanse bedrijven ten opzichte van andere beursfondsen. Ook de samenstelling van de Amerikaanse indices heeft hier aan bijgedragen: de dienstensector en met name de digitale technologie is er veel sterker vertegenwoordigd dan in bijvoorbeeld Europese indices.

Hebben beleggers in Europese aandelen de afgelopen elf jaar dan niets verdiend? Toch wel. De ‘Grafiek van de Week’ van DWS toont de koersen in Amerikaanse dollars. De dollar is sinds begin 2008 met meer dan 30 procent gestegen ten opzichte van de euro. De wereld ziet er dus nogal anders uit vanuit het perspectief van een Europese belegger. Want berekend in euros hebben ook de niet-Amerikaanse aandelen het 30 procent beter gedaan.

Msciindexkoers De analyse van Bucher houdt geen rekening met dividendpolitiek. In Europa is deze ruimhartiger geweest dan in de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven kopen eerder aandelen terug om hun aandeelhouders tevreden te stemmen. Dat verschil in zienswijze is ook terug te vinden in de aandelenkoersen.