Invesco: Onderhandelingspositie China sterker dan Amerikaanse

China heeft een betere onderhandelingspositie in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Dat schrijft Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van asset manager Invesco.

“China heeft meer instrumenten om de negatieve effecten van importtarieven te pareren”, stelt Hooper. “China heeft hierdoor een langere adem dan de VS. Ik ben het eens met de voormalige directeur van de Amerikaanse National Economic Council, Gary Cohn, die stelt dat de VS een handelsoorlog met China niet kunnen winnen.”

De Invesco-strateeg benadrukt dat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken recent verklaarde dat het zich niet onder druk laat zetten of chanteren. Dat de Chinese munt op 5 augustus zakte naar een koers van zeven renminbi tegen één Amerikaanse dollar, noemt Hooper dan ook ‘een positieve ontwikkelingen voor China’. “Dit stelt China in staat de nieuwe importtarieven beter te doorstaan. Het suggereert bovendien dat China zich niet laat dwingen tot een handelsovereenkomst met de VS, met voorwaarden die voor China onbevredigend zijn.”

Afhankelijk van hoe de ‘sell-off’ op aandelenmarkten zich ontwikkelt, is er volgens Hooper een ‘kleine maar groeiende kans dat de VS op korte termijn capituleren en kleine concessies zullen doen om tot een handelsovereenkomst met China te komen’.

Hooper stelt daarnaast dat een handelsconflict niet exclusief een Amerikaanse en Chinese aangelegenheid is. Japan en Zuid-Korea staan op gespannen voet met elkaar nadat Japan aankondigde Zuid-Korea van de lijst met bevoorrechte handelspartners te halen. Ook voor Europa geldt dat de eventuele importtarieven op auto’s nog niet definitief van tafel zijn, nadat de VS en de EU een mini-overeenkomst bereikten over de verkoop van Amerikaanse vlees in Europa.