T. Rowe Price: Bewijs dat een recessie nadert, stapelt zich langzaam op

Ken Orchard, Portfolio Manager, Diversified Income Bond Strategy bij T.Rowe Price maakt zich meer en meer zorgen over een aanstaande recessie in de VS. Het beeld is niet rooskleurig en het is natuurlijk nog mogelijk dat de markten zullen stabiliseren en de economische cyclus zal worden verlengd, maar hij heeft genoeg gezien om zich ervan te overtuigen dat hij zijn portefeuilles beter defensief kan inrichten.

Kenorchard
Ken Orchard

Een belangrijke reden voor zijn waarschuwing is dat hij gelooft dat al het potentiële positieve nieuws dat er is, al is ingeprijsd door de markten. Het is bekend dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en andere centrale banken op het punt staan hun rentetarieven te verlagen; er zijn nieuwe hoopvolle verwachtingen voor een handelsovereenkomst tussen de VS en China; en China heeft reeds stappen ondernomen om zijn economie te stimuleren om de dreigende sancties op te vangen. Zijn er nog meer positieve verrassingen waar rekening mee gehouden kan worden?

Alarm gaat af

Tegelijkertijd ziet hij alarmbellen rinkelen in Amerikaanse macrodata. PMI-cijfers en de regionale Fed-rapporten, wijzen op een duidelijke vertraging dit jaar,. Meer verontrustend is het feit dat Amerikaanse staatsobligaties of Treasuries zijn gestegen en de rentecurve invers blijft. De federale fondsen en de eurodollarfutures prijzen nu gemiddeld 100bps aan renteverlagingen in de komende 12 maanden in. De Fed zal alleen de rente met 100bps laten dalen als er sprake is van een recessie, dus de markten achten kennelijk de kans op een recessie groot. Gezien waar de aandelenmarkt zich vandaag de dag bevindt, is het de moeite waard om de vraag te stellen waarin je - in het geval een recessie zich aandient - belegd moet zijn, in Treasuries of in aandelen? Orchard kiest voor Treasuries omdat ze meestal als beste presteren als de cyclus op zijn laatste benen loopt.

Herinnering aan recessies 2001 en 2007

Over het geheel genomen heeft het huidige beleggingsklimaat veel weg van de vroege stadia van de recessies van 2001 en 2007, meent Orchard. Hij wil niet het risico lopen getroffen te worden door een snelle prijsaanpassing, dus hij is al meer defensief geworden in zijn portefeuilles. In de praktijk betekent dit meer blootstelling aan langlopende Treasuries en andere hoogwaardige staatsobligaties. Het betekent ook een onderwogen positie in bedrijfsobligaties. De high yield blootstelling is nog niet teruggebracht tot nul, maar staat wel op een niveau waar Orchard zich comfortabel bij voelt en niet voor grote problemen gaat zorgen als het echt de verkeerde kant opgaat.

Waarop letten?

Er is een aantal zaken waar beleggers de komende weken op moeten letten, meent Orchard. De wekelijkse eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zullen in real time bewijs kunnen geven over de sterkte van de Amerikaanse economie, net als de maandelijkse PMI-data en de regionale Fed-rapporten dat doen. Zal de aandelenmarkt een nieuw hoogtepunt bereiken en zullen Treasuries 100bps aan renteverlagingen inprijzen? Als deze data wijzen op een stabiliserende en verbeterende economie dan zit Orchard ernaast en kan volgens hem begonnen worden aan een nieuwe etappe in de huidige economische cyclus. Zoniet, dan adviseert hij beleggers hun veiligheidsriemen om te doen en zich schrap te zetten.