AXA IM: Devaluatie van de dollar onwaarschijnlijk

Een interventie op de valutamarkt door de VS waarbij de Amerikaanse dollar kunstmatig wordt gedevalueerd, is onwaarschijnlijk en – als dit toch zou gebeuren – zou het niet zo effectief zijn. Dat stelt Chief Investment Officer Fixed Income Chris Iggo van vermogensbeheerder AXA IM in zijn laatste wekelijkse blog voor het zomerreces.

Chrisiggo
Chris Iggo
Iggo constateert dat de Amerikaanse president Donald Trump de Amerikaanse dollar momenteel te sterk vindt, hetgeen een probleem is voor de Amerikaanse economie. De Amerikaanse regering verdenkt China er bovendien van de yuan kunstmatig zwak te houden om zo een concurrentievoordeel te hebben en op deze wijze de impact van de Amerikaanse handelstarieven te compenseren.

De zwakkere yuan is volgens Iggo echter een gevolg van een tragere economische groei in China, de terugval in het Chinese handelsoverschot en een versnelling van de Amerikaanse groei. “De afgelopen jaren groeide de Amerikaanse economie sneller dan andere economieën wereldwijd, en werd in 2018 tevens ondersteund door een pakket belastingvoordelen waardoor obligatierendementen opwaarts zijn geduwd. De dollar steeg hierdoor hard ten opzichte van de euro en het pond”, aldus Iggo.

Naar verwachting zal de Fed de beleidsrente verlagen, stelt Iggo. Indien de dollar dan niet vanzelf daalt, is het mogelijk dat het Amerikaanse ministerie van Financiën intervenieert. Allereerst moeten de VS dan wel beslissen welke valuta wordt aangekocht. Om politieke en technische redenen is dit waarschijnlijk niet de Chinese yuan. Ten tweede moet Amerika over voldoende dollars beschikken.

De VS hebben hiervoor een aantal opties. Het wisselkoersbeleid in de VS valt onder de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse schatkist en het instrument van interventies op de wisselmarkt is het Exchange Stabilisation Fund. Dit fonds bezit momenteel ongeveer $95 miljard aan activa, waarvan het dollaraandeel ongeveer $25 miljard bedraagt. De VS kunnen ervoor kiezen die reserves te verkopen. Daarnaast kan het buitenlandse valuta’s, voornamelijk euro’s en Japanse yens, met de Fed omwisselen voor dollars en die eveneens verkopen.

Iggo betoogt dat elk van de bovenstaande opties steeds onwaarschijnlijker wordt. “Het is bovendien onduidelijk of de Fed instemt met het drukken van Amerikaanse dollars, vooral in een tijd waarin haar onafhankelijkheid al in twijfel wordt getrokken. Een ongecontroleerde marktinterventie leidt volgens Iggo bovendien tot meer onzekerheid, een stijging van de inflatie en oplopende risicopremies. Daarnaast leidt een dergelijke actie altijd tot een verliezer. ‘De geschiedenis leert dat de centrale bank en het ministerie van Financiën dat zullen zijn.”