Pictet AM: Onderwogen in Britse staatsobligaties

Pictet AM verlaagt het gewicht in Britse staatsobligaties naar onderwogen; de eurozone, Japan en Zwitserland zaten al in deze categorie. Dat schrijven de strategen van de vermogensbeheerder in de barometer voor de maand juni.

‘Gilts’ zijn duur, constateren zij op basis van het eigen Pictet-waarderingsmodel. Gezien de zeer lage werkloosheid, hoge loongroei en robuuste consumentenbestedingen maken beleggers zich bovendien te weinig zorgen over een eventuele verkrapping van het monetaire beleid in de komende twaalf maanden, alhoewel een renteverhoging er dit jaar niet in zit.

Over Britse aandelen is de vermogensbeheerder juist wél enthousiast. In tegenstelling tot dure Amerikaanse aandelen zijn Britse aandelen aantrekkelijk gewaardeerd, zeker gezien het feit dat bedrijven genoteerd aan FTSE100 een groot deel van hun omzet buiten het Verenigd Koninkrijk halen. Een goedkope munt, lage waarderingen en het feit dat de economie er tot nu toe in is geslaagd om de politieke stormen te doorstaan, zijn redenen om de overwogen positie in Britse aandelen te handhaven.

Wereldwijd blijft Pictet AM juist onderwogen in wereldwijde aandelen nu het handelsconflict tussen de VS en China zich dreigt uit te breiden. De VS verhoogde recent de importtarieven voor $200 miljard aan Chinese goederen van 10% naar 25% en wil tarieven verhogen voor nog eens $300 miljard aan Chinese goederen. De analyse van de Pictet-strategen toont aan dat de opgetelde impact van deze tariefverhogingen dit jaar 0,2 tot 0,3 procentpunt mondiale bbp-groei kost.

Deze ‘klap’ komt op het moment dat de wereldeconomie toch al hapert: Ook in China verslechterde de economie doordat effecten door begrotingsstimulansen grotendeels zijn uitgewerkt. Pictet AM is wel positief over liquiditeit in China: er zijn tekenen dat banken het midden- en kleinbedrijf eenvoudiger krediet verstrekken.

Pictet AM geeft de voorkeur aan lokale valuta uit opkomende markten (emerging markets, EM); ten opzichte van de dollar zijn deze liefst 20% ondergewaardeerd. Economische groei in EM-regio's blijft hoger dan die van geïndustrialiseerde landen, zo verwacht Paolini. Pictet AM handhaaft daarnaast een overwogen positie in obligaties uit opkomende markten (in lokale valuta’s en dollars): De economische kracht van de ontwikkelingslanden zal de rendementsverschillen van dergelijke obligaties met Amerikaanse staatsobligaties helpen verkleinen. Ook in deze laatstgenoemde schuld blijft Pictet AM overwogen.