Door Luc Olivier, CFA, Beheerder, La Financière de l’Échiquier (LFDE)
Luc Olivier |
De tijd dringt. Bovendien vergt dit een wereldwijde aanpak. Alle indicatoren die de biodiversiteit op wereldwijde schaal meten, wijzen op een achteruitgang. En de uitdaging is des te groter omdat meer dan 50% van het wereldwijde bbp afhangt van de biodiversiteit. Daarom zouden er meer particuliere middelen moeten vloeien naar de bescherming en het herstel van de biodiversiteit. Maar volgens een studie van Morningstar zijn slechts 34 fondsen, allemaal afkomstig uit Europa en goed voor een totaal vermogen van 3,7 miljard dollar, gericht op biodiversiteit - het enige Amerikaanse fonds werd in februari 2024 opgedoekt. En sinds begin dit jaar vloeit er voor het eerst minder geld naar deze fondsen.
Meer geld laten vloeien naar bedrijven die de bescherming van de biodiversiteit hoog in het vaandel dragen, is een prioriteit. Een van de mogelijke oplossingen is impactbeleggen. Als pionier in beursgenoteerde impactbeleggingen in Frankrijk, zijn we overtuigd van het belang ervan om kapitaal te laten vloeien naar bedrijven die zich inzetten voor de bescherming en het herstel van ons ecosysteem.
Gezien de omvang van de uitdaging denken we dat alle economische sectoren hierbij betrokken moeten worden. In de eerste plaats de landbouw, de op een na grootste CO2-uitstoter en belangrijke oorzaak van de vernietiging van het leefmilieu. Daarom zijn we geïnteresseerd in ambitieuze spelers zoals DSM-Firmenich, specialist in ingrediënten voor gezondheid, voeding en schoonheid. Deze Zwitserse onderneming, die al ruime ervaring heeft met de klimaat- en biodiversiteitsproblematiek, heeft een natuurlijke oplossing ontwikkeld die de methaanuitstoot van runderen drastisch verminderd (Bovear).
Een andere uitdaging voor onze planeet, en een prioritaire sector, is water. Volgens het Wereld Economisch Forum zal de wereldwijde vraag naar water tegen 2050 met 55% zijn toegenomen. Toch wordt er naar schatting slechts 11% van het water hergebruikt, met wereldwijd aanzienlijke verschillen. Dit is een uitdaging die Veolia wil aangaan. Het bedrijf maakte op zijn Water Tech Day in oktober zijn intentie kenbaar om de omzet van de waterrecyclage en -behandelingstak met 50% te doen groeien tussen nu en 2030.
De wereldwijde ambitie om tegen 2030 'natuurpositief' te worden kan tot 10 biljoen dollar aan kansen genereren, en deze voorbeelden tonen aan dat bedrijven in staat zijn deze commerciële kansen te benutten en tegelijk een positieve impact te creëren. Hun innovatieve oplossingen bieden kansen die we willen benutten met on fondsen Echiquier Climate & Biodiversity Impact Europe.