Invesco: Trump of Biden? Financiële markten liggen er niet wakker van

Beleggers zien de presidentsverkiezingen in de VS als één van de belangrijkste gebeurtenissen voor de financiële markten dit jaar. Maar is dat wel terecht? Welke invloed heeft een regering Trump dan wel een verlenging van het presidentschap van Biden op het beleid? Bar weinig, blijkt uit het eerste webinar over de presidentverkiezingen van vermogensbeheerder Invesco .

Een specifiek beleid heeft niet per se een significante invloed op de economische vooruitzichten, zegt Biran Livitt, strateeg bij Invesco . Wat is er wel heel belangrijk voor de markten? “Periodes van onzekerheid of een gebrek aan duidelijkheid.”

Hoe zou het beleid van de twee kandidaten de economische vooruitzichten van de VS kunnen beïnvloeden? Denk bijvoorbeeld aan 2018. De meeste mensen herinneren zich 2018 niet als een jaar waarin de VS dicht bij een recessie kwam, maar er was veel onzekerheid over het handelsbeleid, waardoor de bedrijfsinvesteringen in het land aanzienlijk vertraagden. Tegen de tijd dat de regering Trump meer duidelijkheid verschafte over de tarieven, kon de markt er beter mee omgaan, wat van 2019 een geweldig beleggingsjaar maakte.”

Uit de geschiedenis blijkt ook niet dat het succes van de markten gelinkt is aan een Republikeinse dan wel een Democratische regering, stelt Levitt. “De markten deden het op een paar uitzonderingen na eigenlijk altijd goed, ongeacht de signatuur van de president. Datzelfde geldt voor zowel Biden als Trump; tijdens hun ambtstermijn was de ontwikkeling van de financiële markten vergelijkbaar.”

Maar wat betekende Trumps presidentschap voor de rendementen op schone energie? “Toen Trump in 2016 won, geloofden de meesten dat traditionele energie het goed zou doen”, zegt Levitt. “Maar dat deed het niet. Dat kwam deels door covid, deels door een overschot aan aanbod. Maar schone energie deed het aanzienlijk beter dan verwacht. Paradoxaal genoeg gebeurde precies het tegenovergestelde toen Biden won.”