Ontdek welke verkoopmethode steeds meer woningeigenaren toepassen!

Voor de meeste mensen is het gebruikelijk dat zij, na de verkoop van hun koopwoning, op zoek gaan naar een nieuw droomhuis. Echter, naast deze manier van huizenverkoop is er een methode die in populariteit aan het toenemen is. Zo is het mogelijk om je eigen huis te verkopen en vervolgens terug te huizen. Deze verkoopmethode wordt in het Engels ook wel sale-and-leaseback genoemd. Maar waarom wordt de sale-and-leaseback methode steeds populairder?

Aan deze verkoopmethode zitten verschillende voordelen, zoals de flexibiliteit die er bij het verkopen van je huis komt kijken. Je hoeft je tijd niet te besteden aan achterstallig onderhoud, verkoop advertenties en rondleidingen, maar kunt gewoon blijven op de plek die jouw thuis al was. Je behoudt je eigen woning, maar profiteert wel van het geld dat vrijkomt door de woningverkoop.

Heineken bier den bosch

Klinkt dit als een perfecte oplossing voor jouw woningplannen? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat deze verkoopoptie precies inhoudt? Doordat de sale-and-leaseback methode nog vrij onbekend is, is het niet vreemd dat deze methode veel vragen bij je oproept. In dit artikel kun je alles over deze verkoopmethode ontdekken, waarbij zowel de voor- als nadelen worden belicht en je kunt profiteren van de diverse tips in dit artikel!

Wie koopt jouw huis via de sale-and-leaseback methode?

Doordat de vraag naar onroerend goed steeds meer toeneemt, proberen verschillende commerciële partijen op diverse manieren onroerend goed aan te schaffen. De sale-and-leaseback methode is één van de manieren waarop onroerend goed wordt aangeschaft. Naast deze commerciële partijen, kun je deze constructie ook toepassen om ervoor te zorgen dat een woning in de familie blijft. Je huis verkopen en terughuren kan een handige oplossing zijn wanneer de grootouders hun kleinkinderen aan een woning willen helpen, wat zeer lastig kan zijn voor starters op de woningmarkt.

Hoe werkt het verkopen en terughuren van je huis?

Met de sale-and-leaseback methode verkoopt de woningeigenaar zijn woning, waarbij de kopende partij ongeveer 70 tot 90 procent van de waarde als lening geeft. Deze optie komt het meest voor, maar er zijn ook voorbeelden waarbij de helft van de verkoopprijs pas wordt betaald wanneer de huidige woningeigenaar uit zijn woning vertrekt. Om te onderzoeken welke afspraken het beste bij jouw verkoopconstructie passen, is het handig om advies van professionals te ontvangen, zodat je vervelende toekomstige situaties kunt voorkomen.

Welke voordelen heeft het verkopen en terughuren van je huis?

In het begin van dit artikel heb je al enkele voordelen van de sale-and-leaseback methode kunnen ontdekken, maar dit is nog niet alles! Terwijl je in je eigen huis kunt blijven wonen, komt er dankzij deze verkoopmethode een grote zak geld vrij. Met dit geld kun je jouw dromen werkelijkheid laten worden! Wil je bijvoorbeeld met vervroegd pensioen? Wil je vaak op vakantie kunnen of wacht je al tijden tot je jouw droomauto kunt kopen? Door de vrijgekomen zak geld is er financieel opeens zeer veel mogelijk.

Wat zijn de nadelen van het verkopen en terughuren?

De sale-and-leaseback methode heeft vele voordelen, maar er zijn ook enkele kanttekeningen te plaatsen bij deze verkoopconstructie. Door de verkoop krijg je te maken met andere kosten, zoals de huur. Deze bedraagt vaak 5,5% van de lening. Indien de lening bij deze constructie € 200.000,- bedraagt, dan zal de maandhuur ruim € 700,- zijn.

Dit bedrag is meestal hoger dan de maandelijkse hypotheekrente, doordat de kopende partij ook alle risico's overneemt en jouw risico's bij deze constructie minder worden. Een relatief hoge huursom is hier het resultaat van, maar daar krijg je voor terug dat je zorgeloos in je eigen woning kunt blijven wonen.

Is de sale-and-leaseback methode een verstandige keuze?

De sale-and-leaseback constructie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee, die niet voor ieder persoon zullen gelden. Je kunt bijvoorbeeld volledig blijven genieten van je eigen woning, terwijl je minder zorgen hebt over de financiële zaken omtrent de betreffende woning. Ook kun je financieel gezien een stuk flexibeler door het leven gaan, maar hierbij is het handig om de maandelijkse huur niet uit het oog te verliezen.

Daarnaast is deze constructie ideaal wanneer je iemand uit je familie wil helpen met een nieuwe woning in de toekomst. Wanneer je bijvoorbeeld je kleinkinderen de woningmarkt op wil helpen, kan deze constructie goed uitpakken. Daarnaast kan de woning van grote emotionele waarde voor de familie zijn. Dus wanneer bijvoorbeeld je ouders op leeftijd zijn, kun je samen ervoor kiezen om de woning op deze manier over te dragen.

Zeker wanneer de woningeigenaren al zeer op leeftijd zijn, waardoor de kans op overlijden of een verhuizing naar een verzorgingstehuis met de dag groter wordt, kan deze constructie de juiste keuze zijn. De maandhuur is relatief hoog, maar in ruil hierdoor kun je zorgeloos in de woning wonen en zonder veel gedoe je huis verkocht hebben. Om vervelende verrassingen te voorkomen, is het handig om een specialist op dit gebied in te schakelen, zodat je een goed overzicht van de constructie hebt en in de toekomst geen vervelende verrassingen tegen zal komen.