Mohawk Industries publiceert resultaten 1e kwartaal

CALHOUN, Georgia, May 04, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Mohawk Industries , Inc. (NYSE: MHK) kondigde vandaag een nettowinst over het eerste kwartaal van 2021 aan van $ 237 miljoen en een verwaterde winst per aandeel (WPA) van $ 3,36. De genormaliseerde nettowinst en WPA, exclusief kosten van herstructureringen, overnames en overige lasten, bedroegen respectievelijk $ 246 miljoen en $ 3,49. De netto-omzet over het eerste kwartaal van 2021 bedroeg $ 2,7 miljard, een stijging van 16,8%, en 9,1% op basis van constante valutakoersen en dagen. In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg de nettoverkoop $ 2,3 miljard, de nettowinst $ 111 miljoen en de winst per aandeel $ 1,54. De genormaliseerde nettowinst bedroeg $ 119 miljoen en winst per aandeel $ 1,66, exclusief herstructurering, overnames en andere kosten.

In een reactie op het rendement van het eerste kwartaal van Mohawk Industries zei Jeffrey S. Lorberbaum, Chairman en CEO: "Onze uitstekende prestaties in de periode omvatten recordverkopen en onze hoogste winst per aandeel in het eerste kwartaal ooit. Ons bedrijf bleef in de periode sterker worden en weerspiegelt niet de normale seizoensgebondenheid van onze branche. Over de hele wereld blijven consumenten investeren in hun huis en nieuwe vloeren spelen een belangrijke rol in de meeste verbouwingsprojecten. Ook beginnen we een lichte verbetering van de commerciële vraag te zien nu de wereldeconomieën uitbreiden en bedrijven beginnen te investeren in afwachting van een terugkeer naar de normale situatie.

"De vraag op de markt werd sterker naarmate de periode vorderde en onze orderachterstand blijft solide voor het tweede kwartaal. De meeste van onze bedrijven hebben een hoge productiesnelheid, hoewel onze voorraden kleiner blijven dan we zouden willen. Onze productie- en bedrijfskosten werden in de periode beïnvloed door leveringsbeperkingen in de meeste van onze markten, maar ook door afwezigheid, training van nieuwe werknemers en de slechte weersomstandigheden in de VS. Onze marges hebben geprofiteerd van de sterkere vraag van de consument, onze herstructurering en productiviteitsmaatregelen en hefboomwerking op SG&A-kosten. We hebben de prijzen in de meeste productcategorieën en regio's verhoogd, wat de inflatie in grondstoffen, arbeid, energie en transport weerspiegelt. De wereldwijde transportcapaciteit is beperkt, waardoor onze kosten zijn toegenomen en de ontvangst van onze geïmporteerde producten wordt vertraagd. We hebben soortgelijke beperkingen gezien voor lokale verzendingen en verhogen onze vrachttarieven om hierop te reageren."

"We blijven onze herstructureringsplannen implementeren en hebben ongeveer $ 75 miljoen van onze verwachte besparingen van $ 100 tot $ 110 miljoen gerealiseerd. In het eerste kwartaal kochten we $ 123 miljoen aan aandelen voor een gemiddelde prijs van ongeveer $ 179 dollar voor een totaal van $ 686 miljoen sinds de start van ons aankoopprogramma. Onze balans blijft sterk, met netto schuld, exclusief kortetermijnbeleggingen van $ 1,3 miljard, wat weerspiegelt dat de hefboomwerking op een historisch laag niveau is voor het Bedrijf.

"Gedurende het kwartaal steeg de omzet van ons segment Flooring Rest of the World met 30,7% en 14,6% op basis van een constante valutakoers en dagen. De bedrijfsmarges van het segment stegen 780 basispunten naar 20,7%, zoals gemeld. Deze stijging was te wijten aan het hogere volume, de gunstige prijs- en productmix, de hogere productiviteit en gunstige wisselkoersen, deels gecompenseerd door de inflatie. Het eerste kwartaal profiteerde van lagere marketinguitgaven, productmix en toegenomen dagen, wat leidde tot een grotere marge tijdens de periode. Gedurende de periode liepen de meeste faciliteiten op hoog niveau, hoewel sommige leveringsbeperkingen ons gebruik beperkten. We verwachten dat sommige materiaaltekorten in ieder geval in het tweede kwartaal blijven voortduren. Onze laminaatactiviteiten, de grootste productcategorie in het segment, blijven aanzienlijk groeien omdat consumenten onze realistischere visuals en superieure prestaties omarmen. In het tweede kwartaal installeren we aanvullende laminaatproductieactiva om de verdere groei te ondersteunen. Onze LVT-omzet is aanzienlijk gestegen en onze marges zijn toegenomen door verbeterde formuleringen en hogere productiesnelheden. Onze verkoop van vinyl werd beperkt door de covidlockdowns bij onze verkopers in Europa. Onze Russische vinyldivisie blijft snel groeien naarmate we ons klantenbestand en productaanbod uitbreiden. Onze isolatieactiviteiten blijven groeien, hoewel de materiaalvoorraad en de kosten onze marge verder onder druk zetten. Onze houtpaneelactiviteiten leverden betere prestaties en we zijn bezig met de installatie van een nieuwe melaminepers om de omzet en efficiëntie te verhogen. Onze omzet en marges in zowel Australië als Nieuw-Zeeland zijn aanzienlijk uitgebreid door gebruik te maken van onze uitgebreide selectie aan zachte en harde oppervlakken, onze sterke verkooporganisatie en toonaangevende service.

"In de loop van het kwartaal steeg de omzet van ons segment Flooring North America met 14,3%, zoals gemeld, en met circa 9% op constante basis. De bedrijfsmarge bedroeg 8,4%, zoals gemeld, en steeg 410 basispunten. De bedrijfsinkomsten voor het segment stegen voornamelijk door het hogere volume en de hogere productiviteit, gedeeltelijk gecompenseerd door inflatie. Het aantal bestellingen blijft hoog en onze orderachterstand is groter dan normaal. Al onze activiteiten maximaliseren hun uitvoer omdat we storingen door personeelstekorten en leveringsbeperkingen onder controle hebben gehouden. Onze verkoop van woningtapijt verbeterde doordat hermodellering in de detailhandel de verkoop van onze premium producten verbeterde. Onze commerciële activiteiten bleven na hun dal consecutief verbeteren door de groeiende investeringen in nieuwe projecten. Onze laminaatverkoop breekt records naarmate onze realistische visuals en waterbestendigheid via alle kanalen worden uitgebreid. We hebben onze productie van woninglaminaat aanzienlijk verhoogd en vullen deze aan met import van onze wereldwijde activiteiten. We installeren aanvullende laminaatproductie om onze verkoop tegen het einde van dit jaar verder uit te breiden. Onze LVT-verkoop blijft toenemen naarmate we ons aanbod uitbreiden en onze lokale productie blijft verbeteren naarmate we processen implementeren die vergelijkbaar zijn met onze Europese activiteiten.   We zijn bezig met de uitbreiding van de productie van onze hoogwaardige Ultrawood, de eerste waterbestendige, natuurlijke houten vloer die beschikt over vooraanstaande kras-, deuk- en vervagingsbestendigheid.

"Gedurende het kwartaal steeg de omzet van ons segment Global Ceramic met 9,6% en met 5,4% op basis van constante valutakoersen en dagen. De bedrijfsmarge van het segment steeg 370 basispunten naar 9,4%, zoals gemeld, voornamelijk door de gunstige prijs en mix, hogere volumes en een hogere productiviteit, gedeeltelijk gecompenseerd door inflatie. Onze fabrieken in de VS draaien op een hoger niveau en we hebben onze productiviteit verhoogd door onze herstructureringen. Onze kwartsfabriek verbetert zijn productiviteit en we introduceren meer geavanceerde geaderde collecties die onze mix vergroten en onze marges zouden moeten verbeteren. In de periode stopte de ijsstorm in het zuidwesten tijdelijk de productie in de meeste van onze productiefaciliteiten doordat onze elektriciteit- en aardgastoevoer werd onderbroken. Alle faciliteiten zijn hersteld en werken zoals verwacht, waardoor onze service wordt verbeterd. Onze Europese keramische activiteiten leverden sterke prestaties, gedreven door productiviteit, met een verbetering in de mix en een grotere vraag van consumenten. Onze Russische, Braziliaanse en Mexicaanse keramische bedrijven behaalden sterke resultaten, hoewel ze beperkt waren door hun capaciteit. In alle drie de bedrijven maximaliseren we de uitvoer en wijzen we waar nodig productie toe. In Brazilië en Mexico vergroten we de capaciteit dit jaar om onze verkoop en mix te verbeteren. In Rusland optimaliseren we onze tegelproductie en verhogen we onze nieuwe hoogwaardige sanitairfabriek om aan de groeiende vraag te voldoen.

"Naarmate we het jaar vordert, verwachten we dat de historisch lage rente, overheidsmaatregelen en afnemende pandemiebeperkingen onze markten over de hele wereld zouden moeten verbeteren. Vaccinatieprogramma's moeten mensen veiliger houden en het risico van verdere verstoring door covid verminderen. Wij verwachten dat de huidige robuuste trends voor woningproducten zich voortzetten, met een langzame verbetering van de commerciële verkoop in de tweede periode. In de hele onderneming zullen we de productintroducties uitbreiden met extra functies en voordelen om ons aanbod en onze marges te versterken. We verbeteren onze productieactiviteiten om onze volumes en efficiëntie te vergroten en voeren tegelijkertijd onze doorlopende kostenbesparingsprogramma's uit. Onze leveranciers geven aan dat de beschikbaarheid van materialen vanaf het eerste kwartaal zou moeten verbeteren, hoewel sommige activiteiten nog steeds te maken zouden kunnen krijgen met toekomstige leveringsbeperkingen. In sommige van onze Amerikaanse gemeenschappen hebben we te maken met uitdagende arbeidsmarkten, en aanvullende Amerikaanse werkloosheidsprogramma's kunnen personeelsbezetting om deze activiteiten te maximaliseren hinderen. Als de kosten voor grondstoffen, energie en transport blijven stijgen, kunnen wereldwijd verdere prijsverhogingen nodig zijn. Gelet op deze factoren verwachten we dat de genormaliseerde winst per aandeel in het tweede kwartaal $ 3,57 tot $ 3,67 zal bedragen, exclusief herstructureringskosten.

"Momenteel weerspiegelt onze sterke orderachterstand de escalerende vraag naar woningen over de hele wereld. We introduceren nieuwe productinnovaties om ons aanbod en de verkoop aan klanten te verbeteren en optimaliseren onze productie om onze service te verbeteren. We zijn bezig met de voorbereiding op een verbetering van commerciële projecten, waarbij we anticiperen op economische groei en een terugkeer naar normale bedrijfsinvesteringen. Met een sterke liquiditeit en een historisch lage hefboomwerking zullen wij onze kapitaalinvesteringen verhogen en profiteren van extra mogelijkheden om uit te breiden."

OVER MOHAWK INDUSTRIES

Mohawk Industries is de toonaangevende een wereldwijd opererende fabrikant van vloeren die producten ontwikkelt om woningen en commerciële ruimten te verbeteren. De verticaal geïntegreerde productie- en distributieprocessen van Mohawk bieden concurrentievoordelen bij de productie van tapijten, vloerkleden, keramische tegels, laminaat, en vloeren van hout, steen en vinyl. Onze toonaangevende innovatie heeft producten en technologieën opgeleverd die onze merken op de markt onderscheiden en voldoen aan alle eisen op het gebied van renovatie en nieuwbouw. Onze merken, waaronder American Olean, Daltile, Durkan, Eliane, Feltex, Godfrey Hirst, IVC, Karastan, Marazzi, Mohawk, Mohawk Group, Pergo, Quick-Step en Unilin, behoren tot de bekendste merken in de branche. In het afgelopen decennium is Mohawk gegroeid van een Amerikaanse tapijtfabrikant tot 's werelds grootste vloerbedrijf met activiteiten in Australië, Brazilië, Canada, Europa, India, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Rusland en de Verenigde Staten.

Bepaalde uitspraken in de direct voorgaande paragrafen, met name uitspraken die anticiperen op toekomstige prestaties, potentiële klanten, groei- en bedrijfsstrategieën en vergelijkbare zaken, en uitspraken die de woorden "kunnen", "zouden", "geloven", "anticiperen", "verwachten" en "schatten" of vergelijkbare uitdrukkingen bevatten, zijn "toekomstgerichte uitspraken". Voor deze uitspraken maakt Mohawk aanspraak op de aansprakelijkheidsvrijstellingen voor toekomstgerichte verklaringen die zijn opgenomen in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Er bestaat geen garantie ten aanzien van de nauwkeurigheid van toekomstgerichte uitspraken omdat deze zijn gebaseerd op uiteenlopende veronderstellingen die risico's en onzekerheden met zich meebrengen. De volgende belangrijke factoren kunnen leiden tot afwijkende toekomstige resultaten: veranderingen in economische of industriële omstandigheden; concurrentie; inflatie en deflatie van grondstoffenprijzen en andere inputkosten; inflatie en deflatie in consumentenmarkten; energiekosten en -voorzieningen; timing en niveau van investeringsuitgaven; timing en implementatie van prijsverhogingen voor producten van de onderneming; kosten van bijzondere waardeverminderingen; integratie van overnames; internationale activiteiten; introductie van nieuwe producten; rationalisatie van bedrijfsvoering; belastingen en belastinghervorming; product- en andere claims; rechtszaken; en andere risico's genoemd in de SEC-rapporten en openbare aankondigingen van Mohawk.

Telefonische vergadering op 30 april 2021 om 11.00 uur Eastern Time

Het telefoonnummer is 1-800-603-9255 voor de VS/Canada en 1-706-634-2294 voor internationaal/lokaal. Conferentie-id # 6084517. Een herhaling is beschikbaar tot 30 mei 2021 door te bellen naar 1-855-859-2056 voor VS/lokale gesprekken en 1-404-537-3406 voor internationale/lokale gesprekken en door het identificatienummer 6084517 van het conferentiegesprek in te voeren.

Contactpersoon: James Brunk, Chief Financial Officer (706) 624-2239

MOHAWK INDUSTRIES, INC. AND SUBSIDIARIES
(Unaudited)
Condensed Consolidated Statement of Operations DataThree Months Ended
(Amounts in thousands, except per share data)April 3, 2021 March 28, 2020
    
Net sales$2,669,026  2,285,763 
Cost of sales 1,877,257  1,669,323 
Gross profit 791,769  616,440 
Selling, general and administrative expenses 474,254  464,957 
Operating income 317,515  151,483 
Interest expense 15,241  8,671 
Other (income) expense, net (2,227) 5,679 
Earnings before income taxes 304,501  137,133 
Income tax expense 67,690  26,668 
Net earnings including noncontrolling interests 236,811  110,465 
Net earnings (loss) attributable to noncontrolling interests 4  (49)
Net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.$236,807  110,514 
    
Basic earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.   
Basic earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$3.37  1.54 
Weighted-average common shares outstanding - basic 70,179  71,547 
    
Diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.   
Diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$3.36  1.54 
Weighted-average common shares outstanding - diluted 70,474  71,777 
    
    
Other Financial Information   
(Amounts in thousands)   
Net cash provided by operating activities$259,605  194,974 
Less: Capital expenditures 114,735  115,632 
Free cash flow$144,870  79,342 
    
Depreciation and amortization$151,216  145,516 


Condensed Consolidated Balance Sheet Data   
(Amounts in thousands)   
 April 3, 2021 March 28, 2020
ASSETS   
Current assets:   
Cash and cash equivalents$557,262  263,086 
Short-term investments 782,267  60,300 
Receivables, net 1,813,858  1,644,750 
Inventories 1,996,628  2,195,434 
Prepaid expenses and other current assets 415,997  449,461 
Total current assets 5,566,012  4,613,031 
Property, plant and equipment, net 4,432,110  4,472,913 
Right of use operating lease assets 337,767  331,329 
Goodwill 2,594,727  2,519,979 
Intangible assets, net 921,846  904,023 
Deferred income taxes and other non-current assets 437,611  415,667 
Total assets$14,290,073  13,256,942 
LIABILITIES AND STOCKHOLDERS' EQUITY   
Current liabilities:   
Short-term debt and current portion of long-term debt$953,913  1,210,525 
Accounts payable and accrued expenses 1,954,396  1,554,085 
Current operating lease liabilities 98,982  106,673 
Total current liabilities 3,007,291  2,871,283 
Long-term debt, less current portion 1,719,115  1,514,000 
Non-current operating lease liabilities 248,022  238,830 
Deferred income taxes and other long-term liabilities 816,613  785,186 
Total liabilities 5,791,041  5,409,299 
Total stockholders' equity 8,499,032  7,847,643 
Total liabilities and stockholders' equity$14,290,073  13,256,942 


Segment InformationAs of or for the Three Months Ended
(Amounts in thousands)April 3, 2021 March 28, 2020
    
Net sales:   
Global Ceramic$929,871  848,450 
Flooring NA 969,250  848,330 
Flooring ROW 769,905  588,983 
Consolidated net sales$2,669,026  2,285,763 
    
Operating income (loss):   
Global Ceramic$87,804  47,976 
Flooring NA 81,298  36,206 
Flooring ROW 159,306  75,816 
Corporate and intersegment eliminations (10,893) (8,515)
Consolidated operating income (a)$317,515  151,483 
    
Assets:   
Global Ceramic$5,161,660  5,237,631 
Flooring NA 3,731,032  3,841,815 
Flooring ROW 4,120,381  3,810,348 
Corporate and intersegment eliminations 1,277,000  367,148 
Consolidated assets$14,290,073  13,256,942 
    
(a)During the second quarter of 2020, the Company revised the methodology it uses to estimate and allocate corporate general and administrative expenses to its operating segments to better align usage of corporate resources allocated to the Company segments.  The updated allocation methodology had no impact on the Company’s consolidated statements of operations.  This change was applied retrospectively, and segment operating income for all comparative periods has been updated to reflect this change.


Reconciliation of Net Earnings Attributable to Mohawk Industries , Inc. to Adjusted Net Earnings Attributable to Mohawk Industries , Inc. and Adjusted Diluted Earnings Per Share Attributable to Mohawk Industries , Inc.                                                 
(Amounts in thousands, except per share data)         
   Three Months Ended  
     April 3, 2021 March 28, 2020  
Net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.    $236,807  110,514   
Adjusting items:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs     11,877  11,930   
Income taxes     (2,735) (3,080)  
Adjusted net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.    $245,949  119,364   
          
Adjusted diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.    $3.49  1.66   
Weighted-average common shares outstanding - diluted     70,474  71,777   
          
 
Reconciliation of Total Debt to Net Debt Less Short-Term Investments
(Amounts in thousands)         
 April 3, 2021        
Short-term debt and current portion of long-term debt$953,913         
Long-term debt, less current portion 1,719,115         
Total debt 2,673,028         
Less: Cash and cash equivalents 557,262         
Net Debt 2,115,766         
Less: Short-term investments 782,267         
Net debt less short-term investments$1,333,499         
          


Reconciliation of Operating Income (Loss) to Adjusted EBITDA
(Amounts in thousands)        Trailing Twelve
 Three Months Ended Months Ended
 June 27, 2020 September 26, 2020 December 31, 2020 April 3, 2021 April 3, 2021
Operating income (loss)$(60,958) 262,744   282,733  317,515  802,034 
Other (expense) income (1,037) 726   6,742  2,227  8,658 
Net (income) loss attributable to noncontrolling interests 331  (336)  (176) (4) (185)
Depreciation and amortization (1) 154,094  151,342   156,555  151,216  613,207 
EBITDA 92,430  414,476   445,854  470,954  1,423,714 
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 91,940  26,925   15,947  6,059  140,871 
Adjusted EBITDA$184,370  441,401   461,801  477,013  1,564,585 
          
Net Debt less short-term investments to Adjusted EBITDA        0.9 
(1) Includes $5,818 of accelerated depreciation in Q1 2021 with $8,395 in Q2 2020, $5,243 in Q3 2020 and $6,435 in Q4 2020.
          
          
Reconciliation of Net Sales to Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days 
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended    
 April 3, 2021 March 28, 2020    
Net sales$2,669,026  2,285,763     
Adjustment to net sales on constant shipping days (110,948) -     
Adjustment to net sales on a constant exchange rate (63,899) -     
Net sales on a constant exchange rate and constant shipping days$2,494,179  2,285,763     
          


Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
Global CeramicApril 3, 2021 March 28, 2020      
Net sales$929,871  848,450       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days (33,930) -       
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate (1,421) -       
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days$894,520  848,450       
          
          
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on Constant Shipping Days 
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
Flooring NAApril 3, 2021 March 28, 2020      
Net sales$969,250  848,330       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days (44,735) -       
Segment net sales on constant shipping days$924,515  848,330       
          
          
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
Flooring ROWApril 3, 2021 March 28, 2020      
Net sales$769,905  588,983       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days (32,283) -       
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate (62,479) -       
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days$675,143  588,983       
          
          
Reconciliation of Gross Profit to Adjusted Gross Profit
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
 April 3, 2021 March 28, 2020      
Gross Profit$791,769  616,440       
Adjustments to gross profit:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 10,485  11,080       
Adjusted gross profit$802,254  627,520       
          
          
Reconciliation of Selling, General and Administrative Expenses to Adjusted Selling, General and Administrative Expenses
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
 April 3, 2021 March 28, 2020      
Selling, general and administrative expenses$474,254  464,957       
Adjustments to selling, general and administrative expenses:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs (1,002) (895)      
Adjusted selling, general and administrative expenses$473,252  464,062       
          
          
Reconciliation of Operating Income to Adjusted Operating Income
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
 April 3, 2021 March 28, 2020      
Operating income$317,515  151,483       
Adjustments to operating income:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 11,487  11,975       
Adjusted operating income$329,002  163,458       
          
          
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
Global CeramicApril 3, 2021 March 28, 2020      
Operating income$87,804  47,976       
Adjustments to segment operating income:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 1,273  (122)      
Adjusted segment operating income$89,077  47,854       
          
          
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
Flooring NA April 3, 2021 March 28, 2020      
Operating income$81,298  36,206       
Adjustments to segment operating income:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 8,859  8,067       
Adjusted segment operating income$90,157  44,273       
          
          
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income 
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
Flooring ROW April 3, 2021 March 28, 2020      
Operating income$159,306  75,816       
Adjustments to segment operating income:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 1,357  3,969       
Adjusted segment operating income$160,663  79,785       
          
          
Reconciliation of Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes to Adjusted Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
 April 3, 2021 March 28, 2020      
Earnings before income taxes$304,501  137,133       
Net (earnings) loss attributable to noncontrolling interests (4) 49       
Adjustments to earnings including noncontrolling interests before income taxes:         
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs 11,877  11,930       
Adjusted earnings including noncontrolling interests before income taxes$316,374  149,112       
          
          
Reconciliation of Income Tax Expense to Adjusted Income Tax Expense
(Amounts in thousands)         
 Three Months Ended      
 April 3, 2021 March 28, 2020      
Income tax expense$67,690  26,668       
Income tax effect of adjusting items 2,735  3,080       
Adjusted income tax expense$70,425  29,748       
          
Adjusted income tax rate 22.3% 20.0%      

De onderneming vult de vereenvoudigde geconsolideerde jaarrekening, die wordt opgesteld en gepresenteerd in overeenstemming met de Amerikaanse grondslagen voor financiële verslaggeving (US GAAP), aan met bepaalde niet-GAAP financiële maatstaven. Zoals vereist op grond van de regels van de Securities and Exchange Commission brengen de bovenstaande tabellen de niet-GAAP financiële maatstaven van de onderneming in overeenstemming met de meest direct vergelijkbare US GAAP-maatstaf. Elke hierboven genoemde niet-GAAP-maatstaf moet in aanvulling op de vergelijkbare US GAAP-maatstaf worden meegenomen in de overwegingen en mag niet vergelijkbaar zijn met een vergelijkbare maatstaf die door andere ondernemingen wordt gerapporteerd. Het bedrijf meent dat deze niet-GAAP-maatstaven, wanneer ze zijn afgestemd op de overeenstemmende Amerikaanse GAAP-maatstaf, haar beleggers als volgt helpen: niet-GAAP-omzetcijfers die helpen om groeitrends vast te stellen en inkomsten te vergelijken met vorige en toekomstige perioden en niet-GAAP-winstgevendheidscijfers die helpen de winsttrends op de lange termijn van de onderneming te doorgronden en de winst te vergelijken met voorgaande en toekomstige perioden.

De onderneming neemt bepaalde posten niet op in haar niet-GAAP-omzetcijfers, omdat deze per periode aanzienlijk kunnen variëren en de onderliggende bedrijfstrends kunnen verhullen. Posten die niet zijn opgenomen in de niet-GAAP-omzetcijfers van de onderneming zijn onder andere: deviezentransacties en valutaomrekeningen, en de impact van overnames.

De onderneming neemt bepaalde posten niet op in haar niet-GAAP-winstgevendheidscijfers omdat deze mogelijk niet indicatief zijn of niets te maken hebben met de kernprestaties van de onderneming. Posten die niet zijn opgenomen in de niet-GAAP-winstgevendheidscijfers van de onderneming zijn onder meer: kosten van herstructureringen, overnames, integraties en overige kosten, de administratieve verwerking van overnames, inclusief voorraadbijtellingen, vrijgave van vrijwaringsactiva en het ongedaan maken van onzekere belastingposities.