Ripple (XRP) staat voor een onzekere toekomst ondanks een aanzienlijke koersstijging de afgelopen weken. Een groot deel van de recente stijging van ongeveer $ 0,25 tot meer dan $ 0,7 in korte tijd, is toegeschreven aan het SPARK token airdrop-schema van het Flare-project. Onder dit schema werden SPARK-tokens gratis uitgezonden naar XRP-bezitters over de hele wereld. Op 12 december werd een momentopname gemaakt van het XRP-eigendom en kregen houders van de cryptocurrency proportioneel SPARK-tokens toegewezen. Nu de SPARK-token-saga voorbij is, zijn XRP-houders onzeker over de toekomst op korte en lange termijn. De Ripple koers is al gedaald tot minder dan $ 0,5. Laten we eens kijken wat de toekomst in petto heeft voor de cryptocurrency met $ 22,5 miljard aan marktkapitalisatie.
Het XRP-token van Ripple is al een tijdje de derde grootste cryptocurrency ter wereld. De cryptomunt is een van de vroegste cryptocurrency-projecten ter wereld na Bitcoin en Litecoin en het blijft nog steeds relevant vanwege zijn aantrekkingskracht op een deel van de cryptocurrency-gemeenschap. Er is vaak discussie over XRP binnen de gemeenschap, en andere cryptocurrency-projecten beschuldigen Ripple, het moederbedrijf regelmatig van gecentraliseerde controle over de cryptocurrency en keuren het gebrek aan transparantie af. Ripple heeft ook een enorme zeggenschap in de levering van nieuwe XRP-tokens, waarvan ze miljarden en miljarden in bedrijfsportefeuilles hebben die wachten om in omloop te komen. Volgens critici zou een cryptocurrency volledig transparant moeten zijn en de gebruikers zouden er de controle over moeten hebben.
Ripple daarentegen stelt dat het nooit bedoeld was als een cryptocurrency zoals zijn belangrijkste rivalen Bitcoin en Ethereum. De belangrijkste functie ervan werd door het bedrijf altijd aangeprezen als een digitale enabler van het conventionele banksysteem. XRP wil de tussenpersoon zijn voor cryptocurrency voor de bankkanalen over de hele wereld. Dit is de reden waarom werd voorspeld dat het sneller zou kunnen zijn om de reguliere acceptatie met XRP te krijgen in plaats van grotere, langzamere cryptocurrencies waartegen het concurreert.
XRP steeg naar bekendheid tijdens de grote bull run 2017-2018. De Ripple koers steeg van ongeveer $ 0,2 tot ongeveer $ 3 in de laatste maanden van 2017. Ook de eerste dagen van 2018 steeg de koers nog verder. Maar kort daarna kreeg de Ripple echter, in lijn met de gehele cryptomarkt, te maken met een enorme verkoopdruk die het terugbracht naar een niveau van minder dan $ 0,2. Dit betekent dat de prijs van de cryptocurrency 15 keer is gestegen voordat hij het grootste deel van die winst verloor. De rest van de bearmarkt van 2018-2020 werd doorgebracht op lage prijsniveaus, ondanks positieve PR-campagnes door de Ripple-jongens en nieuws over aanstaande adoptie door de banken die zo nu en dan het nieuws haalden. Het boekte tot voor kort lange tijd geen grote koerswinst.
Hier is de grafiek van de afgelopen jaren:
SPARK-tokens, zoals eerder vermeld, werden uitgezonden naar XRP-adressen over de hele wereld. De tokens zijn native munten van het Flare-project dat werd geïnitieerd door Ripple om een programmeerbaar blockchain-platform te bouwen dat kan wedijveren met Ethereum. Ripple voerde een lange en effectieve campagne om het Flare-netwerk een boost te geven lang voor de airdrop en dat is kennelijk gelukt. De XRP koers steeg van ongeveer $ 0,26 tot $ 0,73 voordat hij daalde tot onder $ 0,5 op het moment van schrijven. Door naar de grafiek te kijken, lijkt het alsof het token geen kracht meer heeft na de SPARK-airdrop en de houders zijn onzeker over zijn onmiddellijke toekomst. Net na de release van de airdrop daalde de cryptocurrency alleen al met 9% in waarde.
Nu de integratie met de banken niet verloopt zoals gepland, staat de toekomst van het XRP-token weer op een kruispunt. Omdat het de steun heeft van een groot onorthodox betalingsbedrijf als Ripple, is het in staat geweest om zijn derde positie op de crypto-ranglijsten te behouden. De volgende concurrent Litecoin heeft een vier keer kleinere marktkapitalisatie, dus zijn derde positie wordt momenteel niet bedreigd. Maar als XRP niet mee kan komen met de verwachtte bullrun van grote broer Bitcoin, dan zal het binnenkort wat geloofwaardigheid op de markt verliezen.
Dit is waar het potentieel van het nieuwe Flare-netwerk om de hoek komt kijken. Als het Flare-netwerk kan presteren zoals het door Ripple is beloofd, zou XRP weer een aantrekkelijke optie kunnen worden vanwege de nauwe verwantschap en bruikbaarheid met Flare. Anders wordt verwacht dat de munt onder de maat presteert en kan hij de topcrypto's mogelijk niet bijhouden.