Zalando vergroot transparantie en deelt eerste inzichten uit duurzaamheidsbeoordeling van eigen merken en partners

Sinds de lancering van zijn duurzaamheidsstrategie, do.MORE, in oktober 2019 zet Zalando zich in om zijn ethische normen voortdurend te verbeteren. De doelstelling is om tegen 2023 alleen nog samen te werken met partners die hieraan voldoen. Tegelijkertijd heeft Zalando het voor alle merken die op zijn platform producten aanbieden, verplicht gemaakt om inzicht te geven in hun duurzaamheid. In de eerste beoordelingsronde ontving Zalando duurzaamheidsinformatie van meer dan 250 merken via de Higg Brand and Retail Module (BRM). Partners rapporteerden hierbij hun activiteiten in 2019. Uit de resultaten blijkt dat merken het beter doen op het vlak van sociale omstandigheden en mensenrechten dan op het vlak van milieunormen.

Voor het eerst vergelijkbare gegevens op vlak van duurzaamheid

Op basis van de Higg BRM van de Sustainable Apparel Coalition (SAC) en Higg Co, is Zalando gestart met het beoordelen van meer dan 3000 partnermerken en private labels om tot een wereldwijde standaard te komen om duurzaamheid te meten. De Higg BRM is een tool waarmee modemerken en retailers hun prestaties op het gebied van sociale- en milieuparameters, zoals mensenrechten, eerlijke lonen en CO-uitstoot, op een inzichtelijke manier kunnen beoordelen. Voor het eerst heeft Zalando , samen met SAC en Higg Co, vergelijkbare duurzaamheidsgegevens en inzichten van partnermerken verzameld om te begrijpen waar de individuele en collectieve uitdagingen van de industrie liggen.

Voortrekkersrol van Zalando

Zalando erkent zijn rol als platform en als merk, en vulde de beoordeling ook zelf in als groep. Over het algemeen lopen de Zalando-scores op het vlak van sociale en milieu-omstandigheden gelijk met het industriegemiddelde. Als vervolgstap doet Zalando op dit moment mee aan een pilot project met de SAC om de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid van de verificatie van de zelfevaluatie verder te verbeteren. De learnings uit dit project worden vervolgens gebruikt om te bepalen hoe de gegevens, verkregen via de Higg-BRM-tool, worden geverifieerd.