Verzekerd tegen de gevolgen van corona?

De afgelopen maanden van corona hebben hun sporen achtergelaten binnen bijna ieder bedrijf. Met lage beurskoersen en toenemende kopzorgen tot gevolg. Eerder was al te lezen dat de verwachte diepte van de recessie met elke nieuwe prognose toeneemt. Een tijd van grote onzekerheid dus. Een van de weinige manieren waarop ondernemers zelf zekerheid kunnen creëren, is door zich te verzekeren. Deze drie verzekeringen zijn in deze tijd onmisbaar voor ondernemers.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Veel ondernemingen kunnen via de NOW-regeling op overheidssteun rekenen om zo de ergste klap op te vangen en de coronatijd door te komen. Maar dit is een luxe die in vele andere scenario’s niet mogelijk is. De afgelopen maanden werd duidelijk dat een groot aantal bedrijven niet over de financiële buffers beschikt om langer dan drie maanden in zwaar weer te overleven. Daar komt ook nog eens bij dat ondernemers normaal gesproken niet in het financiële vangnet van de overheid belanden als zij arbeidsongeschikt raken door ziekte of een ongeval. Een AOV afsluiten is in dit geval dus wel zo verstandig. Door bepaalde variabelen van de verzekering aan te passen zoals de looptijd, het ongeschiktheidspercentage en de dekkingsvariant, blijft de premie zo laag mogelijk.

2. Rechtsbijstandverzekering

De coronacrisis kan op allerlei manieren hordes opwerpen die het dagelijks reilen en zeilen van een onderneming belemmeren. Het kan zijn dat geplande klussen, evenementen, zakenreizen of goederentransporten vertraging oplopen of helemaal niet meer door kunnen gaan, althans zoals afgesproken. Dit kan tot juridische problemen leiden met personeel, leveranciers en/of klanten. Mocht het onverhoopt zover komen, dan is het wel zo fijn om juridische bijstand en een vergoeding voor bijvoorbeeld de advocaat-, deurwaarder- of gerechtskosten te ontvangen. Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering, volstaat een particuliere verzekering niet en moet een bedrijf een aparte zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

3. Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verzekert een bedrijf voor de schade die haar werknemers veroorzaken bij een opdrachtgever, maar ook de schade die zij elkaar onderling toebrengen. Dit gaat zowel over letsel als materiële schade. Als een werknemer van een schildersbedrijf bijvoorbeeld een pot verf over de nieuwe bank van de opdrachtgever laat vallen, dekt de AVB de schade die dit veroorzaakt. De kans op dit soort schadeclaims lijkt misschien klein, maar de impact op een onderneming kan erg groot zijn. Zeker in deze tijd, waarin elke financiële tegenvaller er een te veel is. Let wel op: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zal deze kosten níét dekken. Daarvoor is echt een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig. De hoogte van de premie voor deze verzekering is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, het aantal werknemers en de jaaromzet.