Schroders bundelt krachten met Nuveen en breidt alternative GAIA-platform uit

Schroders breidt zijn alternative UCITS-platform uit met twee nieuwe fondsen, om beleggers toegang te geven tot een nieuw long/short-aandelenfonds en een marktneutraal aandelenfonds in de VS.

Schroder GAIA Nuveen US Equity Market Neutral en Schroder GAIA Nuveen US Equity Market Neutral beleggen hoofdzakelijk in large cap aandelen, met dagelijkse verhandelbaarheid en zonder prestatievergoeding.

Met de lancering van deze fondsen krijgen beleggers buiten de VS voor het eerst toegang tot long/short-aandelenstrategieën van Nuveen. De bestaande strategieën hebben de afgelopen zes jaar solide rendementen behaald en hebben samen USD 1,2 miljard[1] vermogen onder beheer (AUM).

De Amerikaanse vermogensbeheerder Nuveen werd in 1898 werd opgericht en heeft in totaal USD 989 miljard[2] onder beheer. In 2014 werd het bedrijf overgenomen door Teachers Insurance and Annuity Association, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld. Nuveen is 's werelds grootste beheerder van landbouwgrond[3] en behoort tot de grootste vijf vastgoedbeleggers in de wereld[4].

Andrew Dreaneen, Head of Liquid Alternatives, Schroders, licht toe: "Schroders en Nuveen hebben beide een lange beleggingstraditie en houden vast aan dezelfde filosofie: zo goed mogelijk tegemoetkomen aan de beleggingsbehoeften van de klant.

Het is een uitstekende toevoeging aan het GAIA-platform van Schroders, dat beleggers via een liquide, gereguleerde structuur toegang biedt tot toonaangevende vermogensbeheerders."

De fondsen worden aangeboden op het GAIA-platform van Schroders, dat blijft groeien en nu 11 strategieën telt met een beheerd vermogen van in totaal USD 6,2 miljard. In december 2018 lanceerde Schroders GAIA Helix, dat beleggers in één fonds toegang biedt tot een optimale mix van de alpha-genererende strategieën die Schroders aanbiedt.

De fondsen worden beheerd door Bob Doll, een oudgediende op de Amerikaanse aandelenmarkt, en zijn plaatsvervanger Scott Tonneson, ondersteund door een ervaren team fundamenteel en kwantitatief analisten.

De Nuveen-fondsen worden gekenmerkt door een onovertroffen combinatie van fundamenteel bottom-up aandelenonderzoek en geavanceerde kwantitatieve analyse door Nuveens geïntegreerde onderzoeksplatform. De beheerders rangschikken bedrijven in de Russell 1000 op aantrekkelijkheid, wat de basis vormt voor individuele long- en short-posities. Ook volgen ze een gedisciplineerde aanpak voor portefeuille-opbouw en risicobeheer.

Bob Doll, portefeuillebeheerder van de GAIA Nuveen fondsen: "Het is geweldig om met Schroders te kunnen samenwerken om klanten buiten de VS via het prestigieuze GAIA-platform toegang te kunnen bieden tot deze strategieën. De combinatie van intensief kwantitatief en kwalitatief onderzoek heeft tot doel beleggers de best mogelijke kans te bieden een robuust absoluut rendement op de Amerikaanse markten te behalen.

[1] Per 30 juni 2019
[2] Per 31 maart 2019. Het vermogen onder beheer (AUM) van Nuveen is met inbegrip van onderliggende gelieerde bedrijven. Als gevolg van afronding komt het totaal mogelijk niet uit op 100%.
[3] Pensions & Investments, 01 oktober 2018. Ranglijst gebaseerd op institutioneel belastingvrij vermogen onder beheer per 30 juni 2018.
[4] ANREV/INREV/NCREIF Fund Manager Survey 2018. In het onderzoek worden 162 fondsbeheerders uit de hele wereld gerangschikt op AUM per 31 december 2017.