Zonne-energiegigant Enphase Energy onderuit op de beurs

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Meer dan twee miljoen huizen hebben inmiddels zonnepanelen op het dak liggen. De kans is groot dat de omvormers, die gebruikt worden om de zonne-energie van het paneel naar het elektriciteitsnet te verplaatsen, afkomstig zijn van het bedrijf Enphase Energy. De Amerikaanse gigant op het gebied van zonne-energie heeft een beurswaarde van $30 miljard waar vorige week in één klap $5 miljard van af ging na de presentatie van de kwartaalcijfers. Hoe kon dat gebeuren?

Ware run op aandelen Enphase Energy

Net zoals er in Nederland een run is geweest op zonnepanelen door de hoge energieprijzen is er op Wall Street een ware run geweest op aandelen Enphase Energy. Het startschot voor Enphase werd eigenlijk gegeven toen duidelijk werd dat Joe Biden wel eens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 kon gaan winnen (zie grafiek). Hij is een groot voorstander van duurzame energie en als president bij machte om verandering aan te brengen door middel van progressieve wetgeving. Het aandeel kreeg een extra impuls op het moment dat Europa besloot geen olie of gas meer uit Rusland te willen halen. Zonnepanelen vlogen als warme broodjes over de toonbank en Enphase was er als de kippen bij om te leveren.

Beleggers schatten de omzetgroei verkeerd in

In de euforie op de beurs, aangemoedigd door sterke omzetgroei, bereikte het aandeel Enphase Energy eind 2022 een hoogste koers ooit van $339. Gisteren was die koers al gedaald naar $220. Vorige week ging er na de presentatie van de kwartaalcijfers nog eens $40 af, waardoor het aandeel vanaf de top nu bijna 50% is gedaald. Hoe kan dat gebeuren bij de populaire maker van omvormers waar zoveel vraag naar is?

Het antwoord is simpel. Beleggers liepen vooruit op een verdere omzetgroei in hetzelfde tempo. Dat blijkt vooralsnog een misrekening. In het eerste kwartaal bedroeg de omzet van Enphase $726 miljoen. Dat is weliswaar 40% meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, maar slechts 2% meer dan in het vorige kwartaal. Ook voor het tweede kwartaal zijn de verwachtingen voorzichtig. Inflatie en angst voor een mogelijke recessie maakt consumenten terughoudend. Geen nood aan de man, Enphase is een sterk bedrijf, maar het leidt op korte termijn wel tot een val van het aandeel.

Toekomstverwachting

Zonne-energie is een blijvertje. Onze verwachting is dat olie- en gasprijzen langer hoog zullen blijven. Dat maakt het aantrekkelijk om energie uit alternatieve, hernieuwbare bronnen verder te ontwikkelen. Wie de grote spelers van de toekomst op deze markt zullen zijn moet nog blijken. Net als bij de productie van zonnepanelen zelf is de concurrentie tussen de makers van omvormers groot. Enphase was er vroeg bij, maar lokale fabrikanten staan te trappelen en ook aanbieders uit lagelonenlanden zullen van zich laten horen.

Het is een aantrekkelijke gedachte om te beleggen in aandelen van bedrijven met een product waar naar de vraag van consumenten groot is. Je kunt dan bij wijze van spreken een deel van de investering in je eigen zonnepanelen terugverdienen. De les van de koersontwikkeling van Enphase Energy op de beurs is om te allen tijde wel de waardering in de gaten te houden en te beoordelen of deze realistisch is.

Koersontwikkeling aandeel Enphase Energy (5 jaar)

Enphase energy koers