BMO: Aandelen beginnen weer te lonken

September was een slechte maand voor beleggers. Verliezen op obligaties en verliezen op aandelen. De economische groei lijkt te vertragen en de inflatie loopt op. De energieprijzen schieten omhoog. In Engeland is er een schrijnend tekort aan inmiddels peperdure benzine. Maar hoe verschrikkelijk ook, niet alles is verloren, stelt Steven Bell, hoofdeconoom en portefeuillebeheerder bij vermogensbeheerder BMO GAM.

Een week of vier geleden voorspelde Bell al dat er op de aandelenmarkten een correctie van 5 tot 10% ophanden was. Een koopkans, volgens de econoom. “De S&P 500 is al in dat gebied beland.” Bell koopt het liefst als het marktsentiment in een dip zit, maar de stroom aan nieuws positief is. “Daarom beginnen aandelen weer meer te lonken dan pakweg een maand geleden”, zegt Bell.

Er was nieuws uit de farmaceutische hoek. Merck heeft een antiviraal medicijn ontwikkeld dat zorgt dat iemand die besmet is met het coronavirus minder kans heeft om ernstig ziek te worden. Daarnaast heeft de wereld wel te maken met ernstige tekorten aan energie, halfgeleiders en arbeidskrachten. “Dat is een vrij normaal verschijnsel wanneer de wereldeconomie zo snel weet te herstellen na een zware crisis”, weet Bell.

“Ik heb er vertrouwen in dat de private sector goed met deze uitdagingen om zal gaan. Later deze maand zullen de eerste beursgenoteerde bedrijven in de VS onder aanvoering van de banken hun cijfers bekendmaken. Het ziet er goed uit”, zegt Bell. “Voorzieningen voor verliezen op leningen worden geschrapt van de balansen. In schril contrast met de situatie na de financiële crisis, staan de banken er nu goed voor.”

Als bedrijven gezond zijn, investeren ze over het algemeen meer. “Ik verwacht dat uit de kapitaalinvesteringen een hogere productiviteit vloeit, waardoor lonen kunnen worden verhoogd en winstgroei intact blijft. Voor risicovolle activa is dat niet slecht”, stelt Bell.

Mocht de inflatie explosief toenemen en centrale banken zich daardoor gedwongen voelen om op de rem te trappen, gaat dat natuurlijk ten koste van de bedrijfswinsten, stelt Bell. “Nu de angel uit de crisis is, denk ik dat centrale banken de rente gaan verhogen. Dat betekent niet het eind van de rally, eerder dat de wind iets uit die zeilen wordt genomen”, concludeert Bell.