Galapagos duikt in tumultueus derde kwartaal in het rood

De omzet van het Belgische bedrijf Galapagos over het voorbije kwartaal was fiks minder dan waar de meeste analisten op gerekend hadden. De omzet kelderde van 752 miljoen euro een jaar terug naar 368 miljoen euro. Hierdoor daalde het nettoresultaat: waar Galapagos in het derde kwartaal van 2019 nog een winst 393 miljoen euro boekte het nu een verlies van 163 miljoen euro over het afgelopen kwartaal. Het resultaat per aandeel ging derhalve van een plus van 4,59 euro naar een min van 3,81 euro.

Het biotechbedrijf spreekt van een tumultueus derde kwartaal. Het bedrijf kreeg goedkeuringen in Europa en Japan maar ook een blokkering in de VS. COO Bart Filius stelt dat de sterke cashpositie van 5,3 miljoen euro het bedrijf beter in staat stelt om haar middel filgotinib commercieel uit te gaan rollen in Europa. Voor dit jaar rekent het bedrijf een 'cash burn' van 490 a 520 miljoen euro.

Donderdagavond meldde Galapagos om een samenwerking te starten met het Poolse OncoArendi om samen het middel OTAD-01. OATD-01 is een chitotriosidase/acidic mammalian chitinase (CHIT1/AMCase) remmer voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF) en andere ziekten met een fibrotische component. Dit middel is nu voor fase 2 gereed.

Resultaten Galapagos derde kwartaal 2020

Galapagos resultaten

De omzet van het Belgische bedrijf Galapagos over het voorbije kwartaal was fiks minder dan waar de meeste analisten op gerekend hadden.

Resultatenrekening Galapagos derde kwartaal 2020

Galapagos derde kwartaal 2020

Op 18 februari 2021 komt het bedrijf met haar cijfers over dit jaar.

Donderdagavond meldde Galapagos om een samenwerking te starten met het Poolse OncoArendi om samen het middel OTAD-01. OATD-01 is een chitotriosidase/acidic mammalian chitinase (CHIT1/AMCase) remmer voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF) en andere ziekten met een fibrotische component. Dit middel is nu voor fase 2 gereed.

OncoArendi actief bij weefselschade

OncoArendi heeft diverse chitinase-remmers ontwikkeld, waarvan OATD-01 de first-in-class koploper is. OATD-01 is een nieuwe orale chitinase remmer die aangrijpt op processen betrokken bij weefselschade. OATD-01 heeft volgens het persbericht sterke resultaten laten zien en een gunstig profiel in dierproeven bij verwachte therapeutische dosissen. De fase 1 onderzoeken met gezonde vrijwilligers werden succesvol afgerond. Galapagos gaat OATD-01 testen in een fase 2 klinische studie voor de behandeling van IPF en mogelijk ook voor andere ziekten met een fibrotische component zo meldt het biotechbedrijf.

Onderzoek naar IPF

Walid Abi- Saab , Chief Medical Officer van Galapagos zei: “ Galapagos is verheugd dat het toegang krijgt tot OATD-01 en OncoArendi’s innovatieve pijplijn van nieuwe chitinase remmers, een verdere versterking en aanvulling van onze bestaande fibrose portfolio. OATD-01 binnenbrengen in onze pijplijn onderstreept onze ambitie om een leidende rol op te nemen in de ontwikkeling van behandelingen in fibrose. Het toont opnieuw onze inzet om grenzen te verleggen in het gevecht tegen IPF, een slopende en fatale ziekte.”

OncoArendi en Galapagos zoeken synergie

“Het samenkomen van de menselijke biologie en de preklinische praktijk geven aan dat chitinases zeer relevante therapeutische doelwitten zijn voor een reeks van inflammatoire en fibrotische ziekten. Dit uniek domein van ziekte-biologie maakt de ontwikkeling van nieuwe therapieën in biomarker-gedreven patiëntenpopulaties mogelijk. OncoArendi verheugt zich om een beroep te kunnen doen op de expertise van Galapagos op vlak van wetenschappelijke en klinische ontwikkeling en we kijken met enthousiasme uit naar deze lange termijn strategische samenwerking om het potentieel van chitinase en gelijkaardige proteïnes te maximaliseren voor de behandeling van ernstige ziektes met betrekking op orgaanfibrose”, zei Marcin Szumowski, CEO van OncoArendi.

OncoArendi ontvangt 25 miljoen euro vooraf

In ruil voor de wereldwijde rechten op onderzoek, ontwikkeling en commercialisatie zal OncoArendi een voorafbetaling van €25 miljoen ontvangen en het zal in aanmerking komen voor ontwikkelings-, goedkeurings- en commerciële mijlpaalbetalingen voor gelicentieerde producten, voor een totale potentiële transactiewaarde van €320 miljoen. OncoArendi komt ook in aanmerking voor gestaffelde royalty's die kunnen oplopen tot lage dubbele cijfers, gebaseerd op de toekomstige netto-omzet.

Over 2020 komt de totale omzet van het bedrijf uit Malines (Mechelen) volgens de analisten uit op 557,98 miljoen euro. Dit is aanzienlijk minder dan de omzet over 2019 toen het concern 895,89 miljoen euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Galapagos in beeld plus taxaties 2020

koersgrafieken

Galapagos gebouw Leiden ©

Galapagos
Galapagos


De analisten gaan voor 2020 uit van een nettoverlies van 185 miljoen euro. Over dit jaar ligt de consensus van Galapagos 's resultaat per aandeel op een verlies van 3,13 euro. Zodoende komt de koerswinstverhouding op -34,54 uit.

Analisten gaan er niet van uit dat Galapagos over dit jaar dividenden uit zal gaan keren. Het gemiddelde dividendrendement van de biotechnologiebedrijven ligt op een magere 0,06 procent.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Galapagos 's marktkapitalisatie 5,89 miljard euro. Het aandeel Galapagos was de afgelopen 12 maanden vrij bewegelijk. Sinds november vorig jaar staat het aandeel Galapagos 36 procent lager. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 98 en de 253 euro.

Om 17.39 koerst het aandeel 0,37 procent lager op 108,1 euro.

Historische koersen aandeel Galapagos

koersgrafieken galapagos

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.