Qualcomm stoomt door, uitzicht op deal met Huawei

De koers van het aandeel Qualcomm lijkt maar niet te kunnen dalen. Het aandeel noteert nu rond haar alltiime high van 117 dollar.

Qualcomm profiteert van 5G: rond alltime high

Qualcomm koers

Eerder deze week verhoogde analist Christopher Danely van Citigroup nog zijn koersdoel naar 132 dollar (van 102 dollar) bij een gehandhaafd koopadvies. Danely is van mening dat 5G een gigantische boost voor het bedrijf kan zijn. Hij verwacht daarom dat dankzij 5G Qualcomm’s omzet met maar liefst 43 procent kan gaan stijgen.

Eerder in september dit jaar meldde het bedrijf vooruitgang te hebben met haar processoren zoals de 750G mobiele processier met een ingebouwde X52 modem die zowel mmWave als sub-6 GH 5G ondersteunt. Deze processor zou tot 10 procent aan betere graphics dan de huidige 750G kunnen leveren. Qualcom wil nog eind dit jaar haar nieuwe processoren op de markt zetten.

Qualcomm te groot?

Vanuit de Amerikaanse overheid wordt er momenteel druk op Qualcomm uitgeoefend vanwege haar te grote machtspositie in de chipmarkt. Recent heeft echter een Amerikaanse rechtbank Qualcomm hiervan vrij gesproken. Ook won het bedrijf recent een rechtszaak tegen haar grote concurrent Huawei. Volgens een rapport van de United States International Trade Commission zal Apple nog zeker tot 2023 de chips van Qualcomm gaan gebruiken voor haar 5G smartphones. De nieuwe Apple iphone zal ondermeer Qualcomm’s Snapdragon X55 5G modem gebruiken.

5G lijkt dus een gigantische boost te zijn voor Qualcomm’s positie en vooral natuurlijk voor haar beurskoers. 5G kan een hoop mondiale markten ontregelen. Volgens een onderzoek kan de markt voor 5G per 2025 over de 11 biljoen dollar waard zijn. Dit nog zonder de 5G smartphones. Qualcomm kan haar positie zo relatief makkelijker uitbreiden, ook in de markten zoals graphics en cloud. Voor het vierde kwartaal verwachten de meeste analisten een 15 tot 31 procent hogere winst en voor het hele boekjaar liggen de winstverwachtingen tussen de 36 en de 60 procent hoger. Dit ondanks de corona-effecten. De coronapandemie zou trouwens ook positieve effecten voor het bedrijf hebben want steeds meer mensen gan thuiswerken en hebben daar goede pc-apparatuur voor nodig.

Huawei-verbod

Het feit dat de Amerikaanse regering Huawei op de zwarte lijst heeft gezet was een domper voor Qualcomm. Dit omdat Huawei tot voor kort Qualcomm’s grootste klant was. Qualcomm is echter pro-actief aan het lobbyen om toch wat van haar chips aan het Chinese bedrijf te mogen verkopen. Zo gaf Huawei onlangs aan dat Qualcomm een aanvraag voor een licentie heeft gedaan om chips voor haar smartphones te mogen verkopen. Diverse analisten verwachten dat Qualcomm tegemoet gekomen zal worden en dat ook de relatie met Huawei weer kan gaan normaliseren.