Druk op het aandeel Ajax

Ajax verloor eerder dit jaar de finale van de Europa League en is het huidige seizoen slecht begonnen, maar financieel gaat het de Amsterdamse voetbalclub voor de wind.

Beleggen in voetbalclubs kan lucratief zijn, zo blijkt uit een recente analyse. Over de afgelopen drie maanden staat de sector op een winst van ruim 18 procent, terwijl beleggers die in 2007 het doorsnee aandeel van de sector kochten een winst van bijna 73 procent boekten en sinds 2012 zelfs 91 procent rendement.

Een van de grootste stijgers over het afgelopen jaar is Ajax. In aanloop naar de Europa League finale schreven wij al dat de Amsterdamse voetbalclub dit jaar bij de beste voetbalaandelen behoort.

De successen in Europa legden beleggers in het aandeel dan ook geen windeieren. De koers van het aandeel steeg het afgelopen seizoen 2016/2017 bijna 30 procent tot €11,75, het hoogste koersniveau ooit.

Vanaf begin juli is de koers van het aandeel zeer volatiel geweest, onder meer door het getouwtrek rondom Davinson Sánchez en sinds de start van het huidige seizoen is de koers gedaald tot €10,45. Dit kan gerelateerd worden aan de uitschakeling van Ajax in de voorronde van de Champions League en het niet bereiken van de Europa League.

Nieuwe sponsor

De goede prestaties van Ajax in Europa over het afgelopen seizoen hebben de voetbalclub ook financiële successen opgeleverd. Eind juli van dit jaar sloot Ajax nog een unieke sponsorovereenkomst met een Aziatisch gokbedrijf. Voor het eerst in de geschiedenis heeft namelijk een Nederlandse voetbalclub samenwerking gesloten met een gokbedrijf.

KB88 mag in Azië foto- en videomateriaal van Ajax gebruiken voor promotie op onder meer social media. Daarbij richt het gokbedrijf zich expliciet niet op de Nederlandse markt omdat dit wettelijk nog altijd niet is toegestaan.

Voor de komende vier jaar is KB88 de officiële ‘Asian Betting Partner’ van Ajax en levert de deal de voetbalclub naar verluidt jaarlijks circa €400.000 op, waarbij na het seizoen 2018/2019 opnieuw wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Verder heeft Ajax in 2014 een overeenkomst met kabelexploitant Ziggo gesloten als nieuwe hoofdsponsor van de voetbalclub. De overeenkomst heeft een looptijd tot en met eind 2019 en Ziggo betaalt Ajax daarin jaarlijks €8 miljoen om op het shirt van de hoofdmacht en beloften te prijken. Daarnaast is in de overeenkomst een variabele vergoeding van €2 miljoen afgesproken, waarvan de hoogte afhankelijk is van de prestaties op het veld.

Jaarcijfers

De Aziatische sponsordeal moet er onder meer aan bijdragen dat Ajax op termijn de inkomsten beter spreidt. Een groot deel van de inkomsten zal voorlopig echter voort blijven komen uit transfers, zo bleek ook uit de recent gepresenteerde resultaten over het gebroken boekjaar 2016-2017.

Ajax realiseerde over het afgelopen boekjaar €78,6 miljoen aan transferinkomsten door onder meer de verkoop van:

 • Arkadiusz Milik
 • Jasper Cillessen
 • Davy Klaassen

  Daartegenover stond dat Ajax voor de aankoop van Hakim Ziyech, Davinson Sánchez, David Neres en Mateo Cassiera in totaal ruim €18 miljoen uit gaf.

  Verder zorgden de successen in Europa ervoor dat de totale netto-omzet €24,8 miljoen hoger uit kwam ten opzichte van een jaar geleden op €118,2 miljoen. Onderaan de streep resulteerde dit in een operationele winst van €8,4 miljoen en een nettowinst van €49,5 miljoen, terwijl Ajax een jaar eerder nog een verlies leed van €700.000. Hierdoor heeft Ajax nu een eigen vermogen van €158,9 miljoen en is er voorgesteld een dividend per aandeel uit te keren van €0,24.

  Voor het lopende boekjaar verwacht Ajax dat, doordat het zich niet heeft weten te plaatsen voor Europees voetbal, er een operationeel verlies zal worden geleden. Dankzij transferinkomsten als de verkoop in augustus van Davinson Sánchez aan Tottenham Hotspur voor tenminste €40 miljoen, wat voor Ajax en de Eredivisie een record betekende, hoopt de voetbalclub wel weer een nettowinst in de boeken te schrijven.

  Emotie-aandeel

  De koers van Ajax reageerde nagenoeg niet op de recent gepubliceerde jaarresultaten. Het mag dan ook gezien worden als een emotie-aandeel. De koers fluctueert vooral op de prestaties die de voetbalclub op het veld levert of vanwege bijzondere gebeurtenissen. Toen clubicoon Johan Cruijff bijvoorbeeld overleed kochten verschillende handelaren 14 Ajax-aandelen als eerbetoon aan het rugnummer dat Cruijff vaak droeg.

  In het verleden is dan ook meermaals geopperd om Ajax van de beurs te halen, zeker omdat de voetbalclub inmiddels over een fors eigen vermogen beschikt, Maar omdat de koers momenteel op een relatief hoog niveau staat achten marktvorsers de kans klein dat dit op korte termijn al zal plaatsvinden.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.