Morningstar noemt Shell nog steeds goedkoop aandeel

Het aandeel Royal Dutch Shell zou ondanks de forse koerswinst over de laatste tijd nog steeds goedkoop zijn zo oordelen de analisten van onze collega’s van Morningstar. Sinds midden 2016 staat het aandeel bijna 8 euro op 29 euro. Deze koerswinst plus de ontvangen dividendrendementen (het dividend van Royal Dutch Shell behoort al jaren tot de hoogsten in Nederland en ook in haar sector) maken het totaalrendement van het aandeel zeer fors.

Royal Dutch Shell onderliggend sterk

Analist Allen Good wijst in zijn artikel op de verbetering van de operationele winstgevendheid in combinatie met de sterke winstgevendheid en sterke kasstromen. Volgens hem heeft het oliebedrijf haar zaakjes goed op orde getuige de winst in het downstream segment (dus de handel in olie- en raffinageproducten) die van 1,77 miljard dollar naar 1,82 miljard dollar steeg. De operationele kasstroom ging van 10,4 naar 11,2 miljard dollar. Volgens Good, die een koersdoel van 36,50 euro voor het aandeel heeft, zijn de operationele verbeteringen nog niet volledig door de financiële markten erkend. Met andere woorden veel van het goede nieuws moet nog in de beurskoers tot uitdrukking komen volgens hem.

Voors en tegens

Morningstar zette de sterke en zwakke kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer Bulls & Bears. Voor Royal Dutch Royal Dutch Shell zijn die als volgt:


Positief
  • Fors dividendrendement
  • Sterke positie in LNG markt daardoor immuner voor prijsbewegingen
  • Ook exposure in raffinage en chemie, daardoor minder impact van de olieprijzen

    Negatief
  • Overcapaciteit op LNG markt
  • Daling olieprijs: onder de 60 dollar is de vrije kasstroom te laag voor aankoop eigen aandelen
  • 1 derde van Royal Dutch Shell’s raffinage is in Europa, daardoor minder kostenvoordelen