Airbus troeft concurrentie af

Airbus heeft recent een megaorder van een luchtvaartmaatschappij ontvangen, waarmee de vliegtuigbouwer zijn orderportefeuille verder heeft aangedikt. Analisten zien dan ook geen reden om hun positieve adviezen voor het aandeel te wijzigen, waarbij zij nog een aanzienlijk potentieel voor de koers zien.

Op 18 juni maakte Airbus bekend dat het met de Hongaarse prijsvechter Wizz Air een intentieverklaring heeft getekend voor de levering van 110 A321neo toestellen. Op basis van de cataloguswaarde komt dit neer op een orderwaarde van 13,2 miljard dollar, al moet daarbij wel worden aangemerkt dat bij grote orders er vaak kortingen worden gegeven.

Een dag eerder maakte Airbus al bekend dat het 62 A321neo toestellen gaat leveren aan Synergy Aerospace Corporation, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij Avianca Brasil. De orderwaarde hiervoor bedraagt bijna 6,6 miljard dollar op basis van de cataloguswaarde.

Verder liet Airbus weten dat het inmiddels op de luchtvaartshow van Parijs voor 57 miljard dollar aan vaste en voorlopige orders heeft ontvangen. Hiermee staat het voor op concurrent Boeing , dat eerder bekendmaakte bijna 50 miljard dollar aan orders te hebben ontvangen.

Satellieten voor OneWeb

Verder maakte Airbus recent bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met OneWeb voor de bouw van 900 minisatellieten, waarvan er zeker 600 gelanceerd moeten worden. OneWeb is een bedrijf dat via honderden satellieten internet wil gaan aanbieden in met name arme gebieden.

Er zijn geen financiële details rondom de deal bekendgemaakt, maar volgens nieuwszender BBC is het aannemelijk dat Airbus een deel zelf betaalt. Andere bedrijven die hierin zitten zijn onder meer Virgin en Qualcomm .

Positieve vooruitzichten

Volgens Société Générale heeft het management een positieve indruk achtergelaten en is het overtuig om de doelstellingen voor 2015 en 2016 te realiseren. Voor de middellange termijn rekent de Franse zakenbank erop dat beleggers een sterke groei van de winst en kasstroom tegemoet mogen zien. Het advies blijft daarom gehandhaafd op ‘buy’, terwijl het koersdoel is vastgesteld op 73 euro.

Credit Suisse wijst erop dat Airbus tot nu toe dit jaar een gunstigere orderontvangst/inkomsten verhouding heeft dan zijn Amerikaanse concurrent Boeing . Zodoende houdt de Zwitserse bank vast aan zijn ‘outperform-advies’ voor Airbus met daarbij een koersdoel van 69 euro.

De analisten van Kepler Cheuvreux verwelkomen de orders voor Airbus en zien geen reden hun ‘buy-advies’ of koersdoel van 66 euro te wijzigen.

Consensus Airbus

Geen van de analisten hanteert momenteel voor Airbus een verkoopadvies. Daar staan juist 5 houd- en maar liefst 21 koopadviezen tegenover, waardoor de consensus zeer positief is.

Opvallend is dat de koers van Airbus de afgelopen maand is gedaald met ruim 8%. Hierdoor is het verwacht rendement alleen maar verder toegenomen. Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 67,51 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 17%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.