Sentiment rond Reed Elsevier verbetert

De afgelopen maanden verlaagden diverse analisten hun taxaties voor RELX , omdat volgens hen de rek uit de koers van het aandeel zou zijn. Recent zijn er echter voor het bedrijf, dat inmiddels zijn naam heeft veranderd in RELX Group, weer positieve geluiden in de markt waargenomen.

Rek uit koers reed Elsevier

Op 19 maart verlaagde KBC Securities zijn advies voor RELX van ‘accumulate’ naar ‘hold’. Gewezen werd op de licht teleurstellende jaarresultaten die eind februari werden gepresenteerd, waarbij met uitzondering van de divisie Legal alle andere activiteiten tegenvielen.

Destijds schreven de analisten dat zij voor 2015 mede daarom rekenen op een lichte afname van de verwachte omzetgroei, terwijl de margeverbetering bescheiden zal zijn.

Vanwege de sterke stijging van het aandeel over de afgelopen drie jaar, de afname van de winstgroei, de sectorconforme uitkering aan aandeelhouders en de afwezigheid van katalysatoren op de korte termijn, hebben de analisten hun advies voor RELX verlaagd. Het koersdoel werd wel verhoogd van 20,50 euro naar 23 euro.

Rabo haalt RELX van kooplijst

Op 15 april volgde Rabo Securities door RELX van zijn ‘Conviction Buy List’ te halen en het advies te verlagen van ‘buy’ naar ‘hold’. De analisten wezen op de flinke koersstijging van het aandeel over de afgelopen 12 maanden. Wel hebben zij hun koersdoel verhoogd met 50 eurocent tot 25 euro.

Desondanks vinden de analisten RELX nog altijd het beste bedrijf binnen de sector, mede omdat het uitstekend in staat is om zijn strategie in klinkende munt te vertalen. Het wachten is volgens Rabo Securities vooral op een versnelling van de autonome groei, die volgens hen niet dit jaar meer zal gebeuren vanwege een drukkend effect op de Legal divisie.

Goldman zet RELX op kopen

Op 19 mei heeft Goldman Sachs echter besloten om zijn advies voor RELX te verhogen van ‘neutral’ naar ‘buy’. De analisten stellen dat de recent zwakke prestaties, waarbij de koers sinds begin dit jaar 15% achterbleef ten opzichte van de Eurostoxx Media Sector, van het aandeel zorgen voor een aantrekkelijk instapmoment.

Zeker omdat RELX volgens Goldman Sachs een laag structureel risicoprofiel heeft in combinatie met en sterk management en een heldere strategie. Verder verwachten de analisten dat het bedrijf dit jaar op autonome basis 3% kan groeien.

Tot slot wordt er gewezen op de sterke balans van RELX, terwijl aandeelhouders worden beloond via dividend en de terugkoop van eigen aandelen.

Consensus RELX

Ondanks de adviesverlagingen over de afgelopen maanden is geen van de analisten nog van mening dat RELX op de verkooplijst hoort. Wel staan er 12 houd- en 6 koopadviezen uit.

Met een gemiddeld koersdoel van 22,50 euro zien de analisten verder een opwaarts potentieel voor de koers van 2,1%, maar de recent afgegeven koersdoelen impliceren dat de markt nog rekent op een verdere koersstijging richting de 24 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.