Nederlandse bouwers vissen steeds meer achter het net

Maximeverhagen
Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland

Het lijkt er op dat Rijkswaterstaat voor haar projecten steeds vaker voor buitenlandse bouwbedrijven kiest. Momenteel gaan 2 van de 3 opdrachten naar buitenlandse bouwbedrijven. Het Belgische Deme is de koploper qua opdrachten in Nederland. De nummers 2, 3 en 4 komen ook uit niet uit Nederland zo blijkt uit het jaarlijks gunningenonderzoek van Cobouw. Er gaan zelfs opdrachten voor Nederlandse projecten naar Amerikaanse en Australische bedrijven.

Dip voor VolkerWessels

De tijd dat het inmiddels weer beursgenoteerde VolkerWessels goed boerde bij ’s lands grootste gww-opdrachtgever is in elk geval voorbij, blijkt uit het rapport van Cobouw. De voormalige hofleverancier van het Rijk harkte in 2017 slechts 60 miljoen euro binnen. ”Dat is ronduit opmerkelijk, want vorig jaar was een recordjaar voor wat betreft infra-opdrachten. Rijkswaterstaat verdeelde ruim 3 miljard euro voor nieuwe tunnels, sluizen, viaducten en wegen. Maar liefst acht keer meer dan in 2014. En toch greep VolkerWessels naast de ‘prijzen’ zo meldt Thomas van Belzen van Cobouw.

Het lijkt er op dat sinds de crisis de traditionele ‘big five – BAM , Heijmans , Boskalis , Ballast Nedam en VolkerWessels – steeds meer overgeslagen wordt door Rijkswaterstaat. In 2017 ging er voor ruim 2 miljard euro naar buitenlandse bouwbedrijven. “We zien liever dat het werk aan Nederlandse bedrijven wordt gegund”, reageert Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Zeker nu we met zijn allen net uit de crisis komen, en het vooral aan de infrazijde nog geen hosanna is.”

Het buitenlandse succes op de Nederlandse markt komt niet uit de lucht vallen. In 2016 ging een derde van de koek al naar spelers als Max Bögl en Züblin. In 2017 ging die trend stevig door. Rijkswaterstaat laat inmiddels het gros van haar top projecten door buitenlandse bedrijven doen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.