Pictet tipt Chinese internetbedrijven Baidu, Alibaba en Tencent

China zit middenin een technologische innovatie-revolutie die zowel binnen als buiten de Chinese grenzen voelbaar zal worden zo stellen de analisten van het Zwitserse Pictet. Bijzonder aan de transformatie is dat het deze keer niet aangejaagd wordt door de Chinese staat, maar door een groepje van internetgerichte, snelgroeiende bedrijven: de zogenoemde British American Tobacco , bestaande uit Baidu , Alibaba en Tencent.

Enorm veel gebruikers

British American Tobacco heeft met 1,8 miljard gebruikers een groeiende impact op het consumentengedrag, de financiële wereld, de maakindustrie en de algehele economie in China. Gaming- en messaging bedrijf Tencent heeft met 650 miljoen actieve gebruikers van hun berichten-apps een aanzienlijk aandeel in de mobiele telefonie. Baidu , China’s alternatief voor Alphabet , domineert de Chinese zoekmachine-markt met 70% marktaandeel. Alibaba beheert inmiddels bijna 80% van de Chinese e-commerce.

De grootschalige operaties van British American Tobacco vormen ook een bedreiging voor verschillende soorten branches, zoals de commercie, media en financiële sector. De drie bedrijven hebben de laatste jaren hun bereik vergroot door start-up bedrijfjes op te kopen in verschillende soorten sectoren en namen in 2015 meer dan 40% van alle binnenlandse overnames in de internetsector voor hun rekening.

Naar mobiel

De drie bedrijven beïnvloeden in toenemende mate het gedrag van consumenten, die steeds meer overschakelen op online en vanaf de mobiele telefoon winkelen. Ook de financiële sector transformeert onder invloed van British American Tobacco . De drie bedrijven hebben in 2015 tezamen 5 banklicenties toegekend gekregen van de Chinese overheid en introduceerden de afgelopen jaren diverse nieuwe financiële diensten. Tot slot concurreren de drie internetgiganten op het gebied van cloud computing, wat wordt gezien als een sector met een belangrijke groeipotentie.

Hoewel Baidu , Alibaba en Tencent de potentie hebben om hele sectoren te transformeren, liggen enkele valkuilen op de loer. Zo lopen de bedrijven het risico om te hard van stapel te lopen waardoor het financiële business model op de lange termijn onhoudbaar lijkt. Daarnaast kunnen de Chinese autoriteiten een bedreiging vormen, vanwege het feit dat British American Tobacco steeds verder sectoren binnendringt die altijd door de staat sterk gecontroleerd zijn, zoals de media en de financiële sector.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.