Koop bedrijven met groeiende omzetten

Bijdrage geschreven door Ronald Kok, RBA

Ronaldkok
Ronald Kok, RBA

Dat beleggen eigenlijk heel simpel zou moeten zijn zien we in onze praktijk maar al te vaak terug. In onze eerdere publicaties haalden we eerder het nut aan van het gebruik van aandelenscreeners. Dit komt op niets anders neer dan de gehele aandelenmarkt filteren op basis van bepaalde criteria en die aandelen dan kopen. We bekijken in deze bijdrage naar de waarde van het beleggen in aandelen die de afgelopen 4 jaar een groeiende omzet zagen, niets meer en niets minder.

Kopen van omzetgroeiers

Deze strategie van het kopen van bedrijven met al een paar jaar groeiende omzetten komt neer op het kopen van bedrijven die bij de winnaars behoren en ook aan marktparticipatie groeien. Het puur focussen op omzetgroei klinkt natuurlijk erg kort door de bocht (er wordt immers niet naar andere zaken zoals schulden gekeken). Toch is het zeker interessant om vooral te kijken naar de omzetontwikkeling want dit is natuurlijk de basis van de resultaten van het bedrijf. De hoogte van de omzet bepaalt de nettowinst, de winst per aandeel, het eventuele dividend, de schuldpositie, de kasstromen et cetera. De omzetontwikkeling staat als het ware dus bovenaan in de piramide van bedrijfsresultaten.

Aandelenfilter; de resultaten en dan?

Zoals we aangaven filtert deze screener de markt puur op omzetgroei op jaarbasis. Bedrijven die in de afgelopen 4 jaar een omzetdaling of stagnatie hadden worden dus verwijderd; het gaat puur om de omzetgroeiers. Het resultaat van deze screener wordt dan aangekocht. Dit is natuurlijk wel vrij kort door de bocht want stel dat deze screener 500 aandelen oplevert, dan raden wij natuurlijk niet aan om al deze 500 aandelen te kopen. Tussen de 10 en de 20 aandelen lijkt in onze ogen een redelijk aantal. Dit als aanvulling op de aandelen die u verder in uw portefeuille zou moeten hebben want wij raden zeker een aantal aandelen in de portefeuille aan van tussen de 30 en de 40. Dit om uw risico’s te verlagen want hoe goedkoop een aandeel vaak lijkt, op termijn gaat zelfs ieder aandeel ooit failliet (ook de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett koopt aandelen die failliet gaan).

Rendementen 2005-2015 4-jaarsomzetgroeiers

Omzetgroei

Gemiddelde leverde het mandje met de omzetgroeiers zo’n 9 procent per jaar op (exclusief dividendrendementen). Dit is natuurlijk een mega rendement maar we moeten benadrukken dat ook dit mandje geen gegarandeerde rendementen biedt. Zo ziet u dat in 2008 dit mandje aandelen een behoorlijke tik omlaag maakte en zelfs ruim 47 procent aan waarde verloor. Dergelijke negatieve rendementen zien we niet vaak bij de aandelenscreeners in het rampjaar 2008, daar lagen de meeste verliezen rond de 40 procent.

Rendementen 4-jaars omzetgroeiers per marktkapitalisatie

Omzetmarktkapitalisaties

De bovenstaande grafiek laat de rendementen zien over de periode van 2005 tot en met 2015 (de waarden van 2016 staan er nog niet bij omdat nog niet alle bedrijven hun jaarcijfers over 2016 verwerkt hebben). We zien dat de rendementen voor alle 5 de groepen positief zijn maar dat de rendementen van de midkaps (bedrijven met marktkapitalisaties tussen de 5 en de 10 miljard euro) wel het laagste zijn geweest (gemiddeld 4 procent per jaar).

Kleinere bedrijven in het voordeel

De grote winnaar is hier de groep met microcaps. Dit zijn bedrijven met marktkapitalisaties tot maximaal 500 miljoen euro, die ruim 13 procent per jaar won. Dit is op zich redelijk verklaarbaar want het zijn ook juist de kleinere bedrijven die makkelijker aan omzet kunnen winnen en tevens zien we doorgaans ook veel hogere rendementen bij de kleinere bedrijven (de small-/microcappremie). Dus beleggers die deze strategie willen uitvoeren doen er (op basis van de historische data) beter aan om de kleinere bedrijven wat meer te laten overwegen ten koste van de grotere bedrijven. Het nadeel hiervan is wel het meer mislopen van dividenden want het zijn juist de grotere bedrijven die meer dividenden uitkeren en de kleinere bedrijven doen dit vaak amper.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.