De beste smallcapstrategieën: deep value bij koplopers

Ronaldkok
Ronald Kok

Smallcaps worden in de regel beschouwd als aandelen met zowel hogere risico’s maar ook met hogere rendementen. Rendement en risico zouden dus hand in hand met elkaar gaan. Het hogere rendement voor de kleinere aandelen wordt doorgaans beschreven als de compensatie voor de hogere risico’s (ook wel de smallcap premie genoemd). Indien u onze eerdere publicaties hier gelezen heeft dan weet u dat wij veel publiceren over hoe aandelenstrategieën in het verleden gewerkt hebben. In deze bijdrage behandelen we de rendementen van de smallcapstrategieën en zoomen we in op de ‘superscreener’ Magnet Kimmel waarvan die in het smallcapsegment al jaren duizelingwekkende rendementen opleverde.

Met smallcaps bedoelen we de bedrijven met marktkapitalisaties tussen de 500 miljoen euro tot en met 1 miljard euro. De groep hier onder, de microcaps, is ook een hele interessante maar heeft helaas wel fors minder liquiditeit. Uiteraard hebben de microcaps ook geen hoge liquiditeit maar voor de lange termijn beleggers is dit een minder probleem.

In de onderstaande tabel tonen we de historische rendementen van de beste aandelen strategieën voor Europa en de VS wanneer u in 2004 100 euro in een dergelijke screener had belegd. Dit voor alle marktkapitalisaties over de periode van 2004 tot en met 2017 inclusief de ontvangen dividenden. U ziet dat de top strategieën buitengewoon hoge rendementen behaald hebben maar dat deze ook harde klappen hebben gekregen bij de crash in 2008. Hiermee willen we benadrukken dat u zich zeker niet rijk moet rekenen indien zich volledig op 1 of 2 van deze strategieën zou gaan richten met uw portefeuille. U ziet bijvoorbeeld dat het mandje aandelen dat op basis van de screener van Richard Beddar werd vastgesteld nu al bijna 1100 euro waard is. Andere erg goed renderende screeners voor het totale marktsegment zijn die van Deep value megacaps en die van Buffett Hagstrom.

Rendementen alle marktkapitalisaties

Smallcapstrategie

In de tweede tabel hier onder zien we de top rendementen van de screeners voor de microcaps. Het zal u niet verassen dat deze rendementen hiervan fors hoger liggen. Indien u in 2004 100 euro had belegd in de screener Magnet Kimmel dan had u nu ruim 1772 euro. Dit komt neer op maar liefst ruim 30 procent per jaar. Andere erg goed renderende screeners in het smallcap segment zijn die van Martin Zweig, Deep value small en William O’Neill.

Rendementen microcaps

Aandelenstrategie

We dienen absoluut te benadrukken dat de risico’s van diverse screeners behoorlijk hoog zijn. Zo heeft de top screener Magnet Kimmel weliswaar op jaarbasis ruim 30 procent opgeleverd sinds 2004, de risico’s waren ook behoorlijk. Zo bevatte deze screener in sommige jaren minder dan 5 aandelen. Door puur al uw geld in een dergelijke screener te investeren heeft u uiteraard een nihile spreiding en dus ook enorm risico qua spreiding. U ziet hier onder de rendementen van deze screener.

Rendementen screener Magnet Kimmel

Aandelenscreener

We zien dat Magnet Kimmel strategie niet alleen in 2008 harde klappen kreeg maar ook in andere jaren zijn er bij de diverse marktkapitalisaties verliezen te zien (vooral in 2011). Dit is vrij opvallend want bij veel andere screeners zien we eigenlijk alleen maar minnen in het rampjaar 2008.

Criteria screener Magnet Kimmel:

 • Vrije kasstroom afgelopen jaar minimaal 10% hoger
 • Nettowinst afgelopen jaar minimaal 10% hoger
 • Omzetgroei in de beide afgelopen 2 jaren

  Deze screener heeft dus maar 3 vaste criteria en is daarmee vrij simpel te noemen. Er worden via deze screener dus bedrijven geselecteerd die niet alleen meer winst maken maar dit wordt ook gecombineerd met groeiende kasstromen en omzetten. In het smallcapsegment was deze screener de afgelopen 14 jaar met afstand de beste in zowel de VS als Europa. Over alle aandelen met dus alle marktkapitalisaties leverde deze screener de afgelopen jaren bijna 14 procent per jaar op. Momenteel bevat deze screener o.a. deze smallcaps: Pfeiffer Vacuum, Stratec, cBrain, Gabriel en RTX A/S.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.