H1 2020: aandelen weer hersteld na coronacrash

In het hele bizarre beursjaar 2020 zien we dat per eind juli de meeste beurzen toch weer in de plus staan. Zo noteert het gemiddelde mondiale aandeel dit jaar al weer 7 procent in de plus exclusief de dividenden. Het blijkt dus maar eens te meer dat het simpelweg blijven zitten ten tijde van paniek en breed gespreid blijven toch altijd maar weer de sleutel is tot bestendig beleggen.

Gemiddelde aandelenrendementen H1 2020

Aandelenrendementen

U ziet in de tabel hier boven de gemiddelde rendementen voor de mondiale aandelen. De gemiddelde waarden tonen de gemiddelde buy & hold rendementen over die periodes tot heden. Zo koerst het gemiddelde mondiale aandeel dus ruim 116 procent hoger sinds 10 jaar terug. En voor dit jaar zien we bij YTD dus 7 procent staan. Beleggers die ten tijde van het uitbreken van de coronacrisis zijn uitgestapt zullen daar nu ongetwijfeld spijt van hebben. Echter staan de Nederlandse aandelen met een verlies van ruim 9 procent dit jaar nog steeds stevig onder water. U ziet hier onder de verliezers van dit jaar:

Verliezers Nederlandse aandelen in 2020

Aandelen nederland

Bij de verliezers zien we normaal gesproken vooral de kleinere bedrijven staan: hier zijn er ook veel meer van en hun uitslagen zijn veel volatieler. Maar we zien hier aan het einde van het eerste halfjaar ook een rits aan grote namen bij staan. Zoals onder andere Fugro, Unibail-Rodamco-Westfield, Wereldhave, Air France-KLM Air France-KLM, ABN Amro, Royal Dutch Shell en Sligro. Allemaal namen die we vaak in de doorsnee portefeuilles van Nederlandse beleggers vaak tegenkomen. Ook dit is nogmaals een onderstreping dat het essentieel is om ook flink over de grens te gaan beleggen.

Winnaars H1 2020: 18 in de plus

Aandelen winnaars

Bij de beste landen om in in H1 2020 belegd te hebben zien we vooral emerging markets landen. De meeste van de winnaars dit jaar waren op de langere termijn ook winnaars. Zo zien we dat de Turkse aandelen gemiddeld over de afgelopen 10 jaar ruim 365 procent zijn gestegen. En deze Zweedse aandelen wonnen circa 181 procent sinds 2010.

Argentinië steekt er dus dit jaar met kop en schouders bovenuit maar we moeten absoluut onderstrepen dat deze aandelenbeurs een hele bewegelijke is. Verder scoorden dit jaar de Turkse, Poolse en Zuid-Koreaanse beurzen heel behoorlijk. Wereldwijd staan er dit jaar 18 landen in de plus.

Verliezers dit jaar

Verliezende landen aandelen

Maar ook bij de verliezers dit jaar zien we diverse emerging markets landen staan. Zo verloren de Filipijnen, Indonesië en Thailand dit jaar erg fors. Maar echter op de langere termijn staan ook deze landen nog steeds stevig in de plus.