Schroders positiever over aandelen, negatief over obligaties

De economische groei van de wereldeconomie houdt aan. Schroders voorspelt een groei van 3% voor 2017, alsook voor 2018. De inflatieverwachting voor dit jaar is van 2,4% naar 2,3% neerwaarts bijgesteld. In deze situatie van gestage economische groei en lage inflatie gedijt de economie. Hij koelt niet af, noch raakt hij oververhit waardoor de inflatie oploopt. Europa, China en de opkomende markten lijken de fakkel over te nemen van de VS, waar de groei op een lager pitje komt, schrijven de multi-asset specialisten van Schroders in hun nieuwste Asset allocations views.

Rente loopt op in VS in 2018, blijft stabiel in EU en Japan

Schroders verwacht dat de Fed de rente tot medio 2018 stabiel houdt en daarna laat oplopen tot 2% eind van dat jaar. Die pauze geeft de Fed de ruimte om te beginnen met het verkleinen van de balans. In Europa en Japan zal de rente niet bewegen. Wel begint de ECB in 2018 met het verkrappen van het ruime monetaire beleid door het QE-programma af te bouwen. Een verruiming van het beleid wordt nog verwacht in Brazilië, India en Rusland. De US dollar zal dit jaar licht verder depreciëren, maar daarna stabiliseren en in 2018 weer appreciëren als de rentecyclus weer hervat wordt.

Aandelen opkomende markten springen eruit

In het afgelopen kwartaal is de visie op aandelen opgewaardeerd van neutraal naar positief. Het gesynchroniseerde herstel van de mondiale groei vertaalt zich in verbetering van de bedrijfswinsten. Dit gekoppeld aan de verwachting dat de monetaire omstandigheden wereldwijd ruim blijven, zou dit positief moeten uitwerken voor aandelen.

Met name over aandelen uit de opkomende markten is Schroders positief. Die profiteren van de solide wereldwijde economische groei en de aantrekkende handel. Daarnaast zijn de waarderingen daar aantrekkelijker ten opzichte van ontwikkelde markten. Ook de gunstige US dollar kan de opkomende markten helpen om goed te presteren. Ondanks de sterke euro kunnen de bedrijfswinsten in Europa profiteren van verbetering van de macrocijfers. Ook voor Japan voorspellen de specialisten van Schroders een sterke groei van de bedrijfswinsten. In de VS zijn de waarderingen hoog vergeleken met de rest van de wereld. Een normalisatie van het monetaire beleid kan de winstmarges onder druk zetten. Schroders is neutraal gestemd over de Amerikaanse aandelenmarkt.

Staatsobligaties uit de gratie

Bij staatsobligaties zijn waarderingen onaantrekkelijk. De markten prijzen maar weinig in van een verkrapping van de grote centrale banken. Negatief zijn de specialisten over Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds, neutraal over Brits en Japans staatspapier. Ook heeft men de visie neerwaarts bijgesteld over EMD in US dollars naar negatief en EMD in lokale valuta naar neutraal.

Europese bedrijfsobligatiemarkten gaan ECB missen

Een kritische noot laat Schroders ook horen over de Europese creditmarkten, vanwege onaantrekkelijke waarderingen en het vooruitzicht dat de ECB minder actief zal zijn als opkoper, zodra het begint met het afbouwen van het QE-programma.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.