Pictet: sterk momentum voor Europese aandelen

De relatief goedkope waarderingen en het sterke groeipotentieel maken de Europese aandelenmarkt momenteel tot één van de meest aantrekkelijke aandelenmarkten wereldwijd, zo blijkt uit de nieuwste Barometer, de maandelijkse cross-asset outlook van Pictet AM. De vermogensbeheerder schroeft daarom de blootstelling aan Europese aandelen op. Qua sectoren zet Pictet AM sterker in op energiebedrijven, die vermoedelijk zullen profiteren van ingezette kostenbesparingen en stijgende olieprijzen.

Kernpunten voor het positieve momentum:

 • Het optimisme over de wereldeconomie is terug. Een sterk economisch momentum in de VS, beloftes over fiscale expansie door Trump en aanhoudende monetaire stimulans in met name Europa en Japan ondersteunen volgens PIctet AM de aandelenmarkten gedurende 2017.

 • Op korte termijn is er onzekerheid: Trump’s groeiplannen zijn niet altijd even reëel en China’s groeivertraging kan voor marktverstoringen zorgen, nu Beijing de broekriemen verder aantrekt teneinde bubbels in de markt te voorkomen. Renteverhogingen door de Fed (twee in 2017 en verdere versnelling in 2018 en 2019) zullen de financiële markten eveneens beïnvloeden.

 • Pictet AM is zeer positief over de outlook voor Europese aandelen. De economische vooruitzichten zien er gunstig uit, het monetaire beleid blijft vooralsnog verruimend en bedrijfswinsten staan op koers voor een double-digit winst, terwijl de waarderingen nog steeds gunstig zijn. Sterker nog: de korting op Europese aandelen t.o.v. Amerikaanse aandelen staat momenteel op niveaus die de afgelopen 20 jaar slechts 2% van de tijd behaald werden. Pictet AM verhoogt daarom zijn blootstelling aan Europese aandelen naar overweight.

 • Over Japanse en Britse aandelenmarkten is Pictet AM ook positief. Meer voorzichtig is Pictet AM over Pacific ex-Japan, als gevolg van zowel de mogelijke economsiche onrust in China als ook de zwakke economische indicatoren in Australië.

 • Qua sectoren denkt Pictet AM dat cyclische aandelen hun defensieve tegenpolen zullen verslaan. Naast de bestaande overweight-posities in consumentengoederen, financials en IT, heeft Pictet AM nu ook energie-aandelen ingekocht, een sector die zal profiteren van een stijgende olieprijs en de ingezette kostenbesparingen.

 • In de obligatiemarkt heeft de shakeout sinds Trump’s overwinning wat waarde ontketend, met name in Amerikaanse obligaties en US Investment Grade Credit, die Pictet AM dan ook opgeschroefd heeft naar overweight. Minder rooskleurig is de outlook voor EM-obligaties in lokale valuta: o.a. de dollarsterkte en mogelijke risico-averse uitstroom zetten deze activaklasse onder druk.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.