Volatiliteit dreigt voor Amerikaanse ziekenhuisobligaties

Gezondheidszorg wordt één van de thema’s van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Meer bepaald de Affordable Care Act (ACA, ook gekend als Obamacare), die zeer onpopulair is bij de Republikeinse partij. Dankzij deze wet bieden privé verzekeringsmaatschappij een dekking aan onverzekerden. Maar begin augustus kondigde Humana , een grote Amerikaanse verzekeraar, aan dat het in acht staten uit individuele ACA-verzekeringsplannen stapte omwille van een gebrek aan winstgevendheid. In april deed United Health Group al hetzelfde in de meeste Amerikaanse staten en voor gelijkaardige redenen.

Dit wil nog niet zeggen dat een dodelijke spiraal nakend of waarschijnlijk is, maar het is wel een zorgwekkend signaal. En onlangs hebben veel verzekeringsmaatschappijen een belangrijke premiestijging van hun ACA-plannen aangekondigd.

Obamacare

Als meer verzekeringsmaatschappijen de ACA-plannen opzeggen of als verzekerden hun dekking laten vallen omwille van stijgende premies, dan zou op korte termijn het aantal onverzekerden kunnen stijgen. Dat is slecht nieuws voor de winstgevendheid van de Amerikaanse ziekenhuizen, die sterk profiteerden van ACA.

Amerikaansehighyield

Obligatiehouders moeten deze evolutie in de gaten houden, want Amerikaanse verzorgingsinstellingen maken 5% uit van de Merrill Lynch Bank of America U.S. High Yield Index . Alleen al de obligaties van de drie grootste ziekenhuisoperatoren – HCA Inc., Community Health Services (CYH), en Tenet Healthcare (THC) – vertegenwoordigen meer dan 3% van de index.

Als Donald Trump stijgt in de peilingen van de presidentsverkiezingen, dan kan de onzekerheid over de toekomst van Obamacare de volatiliteit verhogen van zowel ziekenhuisobligaties als van andere gezondheidsinstellingen, maar ook van verzekeraars en farmaceutische bedrijven.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.