Raymond James rekent op forse olieprijsstijging

Raymond James stelt dat door de ineenstorting van de oliebooractiviteiten de olievoorraden eveneens zullen afnemen en dit gunstig zal zijn voor de olieprijzen. Zij voorzien dan ook een stijging van de olieprijzen tot aan 2017, om vervolgens op een niveau te stabiliseren waar veel oliemaatschappijen tevreden mee zouden zijn.

Nadat de olieprijzen na een twee jaar durende daling recent een herstel hebben laten zien tot 50 dollar per vat, verwacht Raymond James dat dit slechts het begin is van hogere prijzen. Zij verwachten dat de olieprijzen aan het einde van 2017 op gemiddeld 80 dollar per vat zullen staan, wat hoger is dan wat analisten gemiddeld verwachten.

Onderbouwing

Er zijn drie redenen waarom de analisten van Raymond James positiever zijn geworden over de olieprijzen, die allen te maken hebben met de wereldwijde voorraad.

Allereerst zien de analisten dat de olieproductie buiten de Verenigde Staten forser is teruggeschroefd dan eerder verwacht. Raymond James rekent nu op 400.000 vaten minder per dag in 2017 dan waar het in januari van dit jaar nog van uit ging. Vooral de organische daling in China, Colombia, Angola en Mexico zijn debet aan deze verlaging.

Daarnaast stelt Raymond James dat guerrillabewegingen en rebellen in oliewinnende gebieden ervoor zorgen dat er minder olie wordt gewonnen en daardoor de wereldwijde olievoorraad in 2017 met nog eens 300.000 vaten per dag kan afnemen.

Tot slot stelt Raymond James dat Amerikaanse schaliegasproducenten niet in staat zullen zijn om hun productie te verhogen en te profiteren van de hogere olieprijzen. Dit komt onder meer door een gebrek aan arbeidskrachten en apparatuur.

Op langere termijn verwacht Raymond James dat de WTI olieprijzen zullen stabiliseren op 70 dollar per vat.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.