"Huidige olieprijs is luchtkasteel"

Iedereen die gelooft dat de olieprijs blijft stijgen, komt binnenkort van een koude kermis thuis. Niet macro-economische parameters, maar kortetermijnfactoren liggen aan de hogere prijzen ten grondslag. Als deze factoren buiten beschouwing worden gelaten, zou de prijs niet rond de $50 schommelen, maar op circa $40 per vat liggen. Dit stelt beleggingsstrateeg Bob Minter van vermogensbeheerder Aberdeen.

“De olieprijs zal in iedere geval niet stijgen door een toenemende vraag. De groei van de wereldeconomie laat te wensen over en ongeveer $10.000 miljard aan staatsobligaties levert een negatieve rente op. De huidige olieprijspiek is uitsluitend toe te schrijven aan China en India, die hun noodvoorraden aan het aanvullen zijn”, weet Minter.

Problemen in Canada, Nigeria, Iran, Libië en Venezuela zijn de grootste oorzaak van de aanvoerstagnatie. “Er gloort echter hoop”, zegt Minter. “In Canada komt de productie in de door bosbranden geteisterde teerzandregio’s de komende weken weer langzaam op gang. En in Nigeria lijkt de regering bereid te onderhandelen met militante strijders die oliebronnen op hebben geblazen en pijpleidingen en transportvoorzieningen wisten te beschadigen.” De olieproductie is door de recente gewelddadigheden naar het laagste niveau in 20 jaar gezakt.

Olie uit Iran

Op de iets langere termijn kunnen ook andere aanbodproblemen worden opgelost. “Met hoeveel vaten de productie in Iran zal toenemen is nog onduidelijk, maar Royal Dutch Shell staat op het punt om voor het eerst sinds een groot deel van de sancties zijn opgeheven olie uit het land te verschepen naar Europa. Royal Dutch Shell volgt daarmee het voorbeeld van het Franse Total, dat eerder dit jaar al olie vanuit Iran naar Europa vervoerde”, vertelt Minter.

De productie in Libië ligt ergens tussen nul en 200.000 vaten per dag. “Dat cijfer zal voorlopig niet stijgen, maar VN-troepen heroveren momenteel belangrijke olievelden en -installaties die in handen van IS zijn. Als de VN terrein blijft winnen op IS, kan de productie worden opgeschroefd”, legt Minter uit.

Vernietigend effect

Minter is zelfs optimistisch over Venezuela. "Ondanks het feit dat het land op een van de grootste oliereserves ter wereld zit, heeft het beleid van president Maduro een vernietigend effect op de economie. Er is een voedseltekort en de bevolking lijdt honger. Venezuela zou er naast andere maatregelen goed aan doen om de productie op te voeren. Maduro of zijn opvolger zullen dat zelf ook gaan inzien”, denkt Minter.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.