AEX-index houdt Nederlands aandeel nipt in de plus

Het is puur aan de AEX -index te danken dat het gemiddelde Nederlandse aandeel over de afgelopen 10 jaar nog nipt in de plus staat. Over de afgelopen jaar staat het gemiddelde Nederlandse aandeel op een totaalrendement van 2,4 procent. Dit is schrijnend veel lager dan het gemiddelde Amerikaanse/Europese aandeel en ook nog veel lager dan een depositobelegging.

Aandelenrendementen Nederland vergeleken met internationaal

Aexaandeel

Zo staat het gemiddelde Amerikaanse/Europese aandeel over de afgelopen 10 jaar op een totaalrendement van bijna 30 procent. Ook voor de kortere periodes zien we fors betere resultaten voor de aandelen van over de grens.

Rendementen NL aandelen verschillende indices en periodes

Nederlandseaandelen

Rendementen op basis van huidige samenstellingen

We zien in het meest linker gedeelte dat het rendement van de AEX -index (rood) enorm hoger is dan alle andere gelijkgewogen indexmandjes. Opgemerkt dient te worden dat we hier kijken naar de rendementen op basis van de huidige indexsamenstellingen. We werken hier dus niet met de AEX -index samenstellingen uit het verleden.

De enorme winsten van de huidige AEX -aandelen worden vooral veroorzaakt door de plussen van ASML , Ahold , Heineken en Gemalto . Deze forse winsten compenseren de grote verliezen van o.a. ArcelorMittal, Aegon en ING Groep dus ruim.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.